Holisan, Darmbioom en de Vertering

Lezing
zaterdag 30 maart 2019, 10u00 tot 16u30

Een kennismaking met de Ayurvedische kijk op de fysiologie en pathologie van het maag- darmkanaal, het darmbioom en de vertering.

Geschiedenis

Het was Hippocrates, de vader van de Westerse geneeskunde, die zei: ‘Alle ziekte begint in de darm’. Tot voor kort wist niemand wat hij echt bedoelde. Tegenwoordig zijn er steeds meer studie die aantonen dat ziektes als diabetes, Alzheimer, Parkinson, MS, Autisme en hartproblemen rechtstreeks worden beïnvloed door de toestand van onze darmbacteriën.

'Grahani' of Prikkelbaar Darmsyndroom

Als gevolg wordt Ayurveda, één van de oudste en meeste effectieve gezondheidspraktijken ook steeds beter begrepen. Charaka Samhita en Sushruta Samhita beschrijven de ziekte ‘Grahani’, een ziekte die we tegenwoordig misschien het beste kennen onder de noemer ‘IBS’ (of ‘prikkelbaar darm syndroom).

Ayurvedische benadering van voedsel

De westerse geneeskunde begint dus te begrijpen wat Ayurveda al duizende jaren weet en later door Hippocrates werd herinnerd: ‘Eten is uw medicijn’. Dieet is in Ayurveda hierom dan ook enorm belangrijk en meer kennis over de werking van onze darmen helpt ons te begrijpen waarom voeding en probiotica essentieel zijn voor het welzijn.

Docent:     Wim Knoppert
Prijs:         € 15,-
Datum:     Zaterdag 30 maart 2019
Tijden:     10:00 uur – 16:30 uur
Locatie:    Holisan BV, Merwede 30, 8226 NA Lelystad

Koffie, thee en een lichte lunch zijn inbegrepen.
Coffee, tea and a light lunch are included.