Nieuw!

Gerelateerde artikelen

Het artikel waaraan werd gerefereerd in nieuwspodcast S1/E1 'Plantaardige melk-alternatieven' kunt u lezen via

Hoe zit dat nu met plantaardige-melkvervangers?.

Het artikel waaraan werd gerefereerd in nieuwspodcast S1/E2 'Vitamine C-supplementen' kunt u lezen via

Vitamine C-supplementen: zoek de verschillen

Het artikel waaraan werd gerefereerd in nieuwspodcast S1/E3 'Opneembaarheid' kunt u lezen via

Vitamine B12, een nog steeds mysterieus vitamine

Het artikel waaraan werd gerefereerd in nieuwspodcast S1/E4 'Vega' kunt u lezen via

Eten binnen de ecologische grenzen van de planeet

Het artikel waaraan werd gerefereerd in nieuwspodcast S1/E7 'Veelbelovende gezondheidswaarde van prebiotica' kunt u lezen via

De veelbelovende gezondheidswaarde van prebiotica

Het artikel waaraan werd gerefereerd in de Voedingsgeneeskunde Podcast | #10 | Lessen uit de oertijd S2/E10 kunt u lezen via

Visolievetzuren, hun belang voor hersenen en hart

 

Podcast #1

Laaggradige ontstekingen, niet zo onschuldig als het klinkt

Podcast aflevering 1Tijdens Podcast #1 nemen we u als luisteraar mee in een boeiend gesprek met Jolanda Verkleij en Cindy de Waard. Centraal staat het thema Chronische inflammatie, ook wel laaggradige ontsteking of low-grade inflammation genoemd. We kennen allemaal de acute ontsteking, die ineens ontstaat en meestal vanzelf verdwijnt. Maar we hebben ook te maken met lichte ontsteking, die aan de basis ligt van veel chronische aandoeningen. In deze podcast neemt Ivonne Pappot u samen met de gasten mee in een praktisch verhaal. Wat het is, wat de gevolgen kunnen zijn, met specifieke aandacht voor de darm en de huid, en vooral wat de mogelijke aanpak is met voeding en specifieke nutriënten.

Ook te beluisteren via iTunes en Spotify.

(Shownotes: Graag ontvang ik meer informatie over laaggradige onstekingen: info@nutramin.nl Partner: Nutramin Sprekers: Cindy de Waard, Jolanda Verkleij)

Podcast #2

Kinderen, van klacht naar innerlijke kracht en leiderschap over je eigen gezondheid

Podcast aflevering 2In podcast#2 gaat Ivonne Pappot in gesprek met kinderarts Judith Kocken. Kinderen; van klacht naar innerlijke kracht en leiderschap over je eigen gezondheid. Dat is waar deze podcast over gaat.

Op dit moment heeft in Nederland één op de vier kinderen een chronische aandoening, wat betekent dat de huidige medische gezondheidszorg vaak geen oplossing heeft voor hun klachten. Interessant genoeg om eens dieper in te zoomen op klachten als buikpijn, stress en andere chronische klachten. Met aandacht voor het psychosomatische aspect en natuurlijk voeding.

Ook te beluisteren via iTunes en Spotify.

Podcast #3

Voeding voor het brein: over medicatie, voeding en suppletie

Podcast aflevering 3In deze podcast - in samenwerking met Nutramin - gaat Ivonne Pappot in gesprek met integraal werkend apotheker Han Siem en huis- en leefstijlarts Lieneke van de Griendt.

We weten dat voeding van invloed is op onze mentale gezondheid. Voeding bepaalt mede hoe we ons voelen, hoe we denken en hoe we ons gedragen. Wij nemen de luisteraars mee in de relatie tussen voeding en psyche en leggen de link met darmgezondheid en we bespreken de rol van suppletie. We zullen ook ingaan op mogelijke interacties tussen voedingssupplementen en psychofarmaca. Je kunt immers niet alles onbeperkt tegelijkertijd slikken.

Ook te beluisteren via iTunes en Spotify.

Podcast #4

Zin en onzin over detox

De vierde podcast gaat over detoxenDetoxen is populair, zeker in het voorjaar. Als het lichaam gezond is ontgift het op natuurlijke wijze. Echter wij leven in een steeds meer toxische omgeving, waardoor ondersteuning in ontgifting vaak nodig is. De lever en darmen spelen hierbij een belangrijke rol.

Ivonne Pappot gaat in gesprek met Eveline van der Wel en Jeroen de Haas over onder meer de rol van het microbioom als onderdeel van het detoxsysteem en metabole endotoxemie als belangrijke stap in een therapieplan. Ook bespreken we hoe specifieke nutrienten een rol kunnen spelen en komt aan bod hoe de invloed van genetica belangrijk is bij bepaalde genetische zwaktes.

Een podcast - in samenwerking met Nutramin - over de rol van detox in de praktijk!

Ook te beluisteren via iTunes en Spotify. Deze podcast is ook op YouTube te bewonderen.

Podcast #5

In de kracht van de overgang

In deze podcast - in samenwerking met Nutramin - gaat Ivonne Pappot in gesprek met therapeut Esther Janssen en gynaecoloog Ginny Chamorro. 

Op dit moment zijn naar schatting 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. Maar liefst 80% van deze vrouwen heeft last van overgangsklachten, zoals opvliegers, stemmings­wisselingen en slecht slapen. 1 op de 3 vrouwen heeft zoveel last dat het haar leven en werk beïnvloedt. Ook vandaag de dag zijn er nog veel misverstanden over de overgang en worden klachten lang niet altijd serieus genomen. In deze podcast bespreken we hoe je deze problematiek als gezondheids­professional aan kunt pakken. En daarbij ligt de nadruk op wat vrouwen zelf kunnen doen met onder meer leefstijl en specifiek voeding en supplementen om de hormonen weer in balans te brengen. 

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #6

Darmen en stress: geen goede combinatie

In de zesde podcast leggen we uit waarom darmen en stress geen goede combinatie zijn. Ivonne Pappot gaat hiervoor in gesprek met therapeut Anja Bocken en Sophie Kuizenga, arts gespecialiseerd in darmproblematiek.

Bij chronische stress gaat er van alles mis in het lichaam. Mitochondriën passen zich aan, het microbioom verandert en de darmwand raakt 'lek'. Met chronische klachten en ziekten tot gevolg. In deze podcast diepen we het onderwerp stress in relatie tot darmen verder uit en gaan we in op de hersen-darmas, hyperpermeabele darm en het microbioom. Maar vooral ook hoe je de juiste voeding en specifieke nutriënten adviseert. Op naar een goed advies op maat.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #7

Sterk met je immuunsysteem

ISterke immuniteitn deze zevende podcast is het thema 'Sterk met je immuunsysteem'.  Bij veel chronische aandoeningen speelt het immuunsysteem een rol. Laaggradige ontstekingen liggen vaak ten grondslag aan ziekten. Over die chronische inflammatie maakten we reeds een podcast. Dit keer zoomen we nader in op het immuunsysteem, waarvan 60-70% vertegenwoordigt ligt in onze darmen.

We leggen nog eens uit hoe het zit met het immuunsysteem en we bespreken hoe verschillende leefstijlfactoren ons vatbaarder maken voor virale infecties. Interessant is dat 95% van ons het epstein-barrvirus bij zich draagt. Wat kunnen we met leefstijl, voeding en specifieke nutriënten als er klachten zijn, die gerelateerd zijn aan niet zo'n sterk immuunsysteem? En wat is het advies bij long-covid? Ivonne Pappot gaat over dit mooie thema in gesprek met therapeut Coby Bouwkamp en Ger Rijkers, emeritus hoogleraar biomedical and life sciences.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #8

Metabool gezond met intermittent living

Deze 8e Voedingsgeneeskunde-podcast - ook i.s.m. Nutramin - gaat over het metabool syndroom, ofwel het insulineresistentie-syndroom. Dit syndroom leidt tot meer risico’s voor de gezondheid en versnelde veroudering. Het is de voorbode van hart- en vaatziekten en diabetes. In de praktijk zien we bijvoorbeeld huidklachten, overgewicht, darm/buikklachten en hormonale klachten. Leefstijl is een grote veroorzaker van het metabool syndroom en leefstijlveranderingen zijn cruciaal bij de aanpak.

Ivonne Pappot gaat in gesprek met orthomoleculair diëtist/kpni-therapeut Bianca van den Heuvel en therapeut en drogist Nadine van der Hazelkamp-van der Mispel. Ze gaan met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van leefstijl met hierin intermittent living-aspecten, als nieuwe aanpak bij klachten gerelateerd aan insulineresistentie. Met ook dit keer de nadruk op voeding en supplementen.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #9

Epigenetica: extra dimensie aan ziekte en gezondheid

Ivonne Pappot gaat met Jeroen de Haas (therapeut) en Frits Muskiet (emeritus hoogleraar Pathofysiologie en Klinische Chemische Analyse) in gesprek over epigenetica. De genen of de DNA-code ligt dan wel vast, maar ze kunnen aan- of uitgeschakeld worden door gebeurtenissen of omstandigheden. Genotypes worden via epigenetische mechanismen omgezet tot fenotypes. Voeding, stress, tabak en milieuvervuiling hebben dus invloed op je genen.

De invloed begint al voor de geboorte, zelfs voor de conceptie. De eerste aanwijzingen kwamen uit de hypothese van Barker, hongerwinter en uit tal van epidemiologische en tweelingstudies. Vandaar is epigenetica de basis van de hypothese dat veel ziekten, als hart- en vaatziekte, diabetes type 2 en enkele psychiatrische aandoeningen, hun oorsprong vinden in de baarmoeder.

In deze podcast bespreken we wat we met epigenetica kunnen doen? Met ook dit keer de focus op voeding en specifieke nutriënten. In samenwerking met Nutramin.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #10

Vis als medicijnLessen uit de oertijd, vis als medicijn

Het eten van vis is belangrijk voor de neurologische ontwikkeling van het kind en beschermt tegen onder meer hart- en vaatziekten en psychiatrische ziektes. Maar over de resultaten is ook discussie. Interessant om zowel vanuit de wetenschap als de praktijk te bespreken wat de conclusies zijn, benaderd vanuit de evolutionaire geneeskunde. En vanuit de praktijk delen we wat de mogelijkheden en actuele adviezen zijn rondom vis, visolie of algenolie.

Voor deze 10e Voedingsgeneeskunde-podcast - in samenwerking met Nutramin – gaat Ivonne Pappot in gesprek met therapeut Jeroen de Haas en Remko Kuipers, cardioloog, onderzoeker en gezondheidscoach.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.