Podcast #12

PC#12Hormonen en huid, van jong naar oud

Het thema van de 12e Voedingsgeneeskunde-podcast - i.s.m. Nutramin – is: ‘Hormonen en huid. Van jong tot oud’. Dit keer gaat Ivonne Pappot in gesprek met gynaecoloog Barbara Havenith en huidtherapeut Jade van Brakel.

In onze hormoonhuishouding van puberteit tot ouderdom gebeurt er van alles. Ook onze huid, als spiegel van onze gezondheid, verandert naarmate we ouder worden. We zien dat iedere fase specifieke huidproblemen kent en dat hormonen daar een grote rol bij spelen, naast het darmmicrobioom en het immuunsysteem. In deze podcast gaan we het hebben over acne, PCOS, rosacea, measma en nog veel meer.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Relevant artikel:
De overgang. Misverstanden en behandelopties

Podcast #11

vg-podcast11Goed gevoed, goed gemoed. De darm als tweede brein

Na het succesvolle Voedingsgeneeskunde Congres ‘Voeding voor het brein’ op 2 juni presenteren we de 11e podcast - in samenwerking met Nutramin - 'goed gevoed, goed gemoed: de darm als tweede brein'.

Wat zich in de darmen afspeelt, beïnvloedt ook de hersenen, ook wel de hersen-darmas genoemd. Daarover gaat Ivonne Pappot in gesprek met em. hoogleraar Ger Rijkers en therapeut Jolanda Verkleij, benaderd vanuit de wetenschap en de praktijk.

Podcast #10

Vis als medicijnLessen uit de oertijd, vis als medicijn

Het eten van vis is belangrijk voor de neurologische ontwikkeling van het kind en beschermt tegen onder meer hart- en vaatziekten en psychiatrische ziektes. Maar over de resultaten is ook discussie. Interessant om zowel vanuit de wetenschap als de praktijk te bespreken wat de conclusies zijn, benaderd vanuit de evolutionaire geneeskunde. En vanuit de praktijk delen we wat de mogelijkheden en actuele adviezen zijn rondom vis, visolie of algenolie.

Voor deze 10e Voedingsgeneeskunde-podcast - in samenwerking met Nutramin – gaat Ivonne Pappot in gesprek met therapeut Jeroen de Haas en Remko Kuipers, cardioloog, onderzoeker en gezondheidscoach.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Relevant artikel:
Visolievetzuren. Hun belang voor hersenen en hart

Podcast #9

Epigenetica: extra dimensie aan ziekte en gezondheid

Ivonne Pappot gaat met Jeroen de Haas (therapeut) en Frits Muskiet (emeritus hoogleraar Pathofysiologie en Klinische Chemische Analyse) in gesprek over epigenetica. De genen of de DNA-code ligt dan wel vast, maar ze kunnen aan- of uitgeschakeld worden door gebeurtenissen of omstandigheden. Genotypes worden via epigenetische mechanismen omgezet tot fenotypes. Voeding, stress, tabak en milieuvervuiling hebben dus invloed op je genen.

De invloed begint al voor de geboorte, zelfs voor de conceptie. De eerste aanwijzingen kwamen uit de hypothese van Barker, hongerwinter en uit tal van epidemiologische en tweelingstudies. Vandaar is epigenetica de basis van de hypothese dat veel ziekten, als hart- en vaatziekte, diabetes type 2 en enkele psychiatrische aandoeningen, hun oorsprong vinden in de baarmoeder.

In deze podcast bespreken we wat we met epigenetica kunnen doen? Met ook dit keer de focus op voeding en specifieke nutriënten. In samenwerking met Nutramin.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #8

Metabool gezond met intermittent living

Deze 8e Voedingsgeneeskunde-podcast - ook i.s.m. Nutramin - gaat over het metabool syndroom, ofwel het insulineresistentie-syndroom. Dit syndroom leidt tot meer risico’s voor de gezondheid en versnelde veroudering. Het is de voorbode van hart- en vaatziekten en diabetes. In de praktijk zien we bijvoorbeeld huidklachten, overgewicht, darm/buikklachten en hormonale klachten. Leefstijl is een grote veroorzaker van het metabool syndroom en leefstijlveranderingen zijn cruciaal bij de aanpak.

Ivonne Pappot gaat in gesprek met orthomoleculair diëtist/kpni-therapeut Bianca van den Heuvel en therapeut en drogist Nadine van der Hazelkamp-van der Mispel. Ze gaan met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van leefstijl met hierin intermittent living-aspecten, als nieuwe aanpak bij klachten gerelateerd aan insulineresistentie. Met ook dit keer de nadruk op voeding en supplementen.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #7

Sterk met je immuunsysteem

ISterke immuniteitn deze zevende podcast is het thema 'Sterk met je immuunsysteem'.  Bij veel chronische aandoeningen speelt het immuunsysteem een rol. Laaggradige ontstekingen liggen vaak ten grondslag aan ziekten. Over die chronische inflammatie maakten we reeds een podcast. Dit keer zoomen we nader in op het immuunsysteem, waarvan 60-70% vertegenwoordigt ligt in onze darmen.

We leggen nog eens uit hoe het zit met het immuunsysteem en we bespreken hoe verschillende leefstijlfactoren ons vatbaarder maken voor virale infecties. Interessant is dat 95% van ons het epstein-barrvirus bij zich draagt. Wat kunnen we met leefstijl, voeding en specifieke nutriënten als er klachten zijn, die gerelateerd zijn aan niet zo'n sterk immuunsysteem? En wat is het advies bij long-covid? Ivonne Pappot gaat over dit mooie thema in gesprek met therapeut Coby Bouwkamp en Ger Rijkers, emeritus hoogleraar biomedical and life sciences.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #6

Darmen en stress: geen goede combinatie

In de zesde podcast leggen we uit waarom darmen en stress geen goede combinatie zijn. Ivonne Pappot gaat hiervoor in gesprek met therapeut Anja Bocken en Sophie Kuizenga, arts gespecialiseerd in darmproblematiek.

Bij chronische stress gaat er van alles mis in het lichaam. Mitochondriën passen zich aan, het microbioom verandert en de darmwand raakt 'lek'. Met chronische klachten en ziekten tot gevolg. In deze podcast diepen we het onderwerp stress in relatie tot darmen verder uit en gaan we in op de hersen-darmas, hyperpermeabele darm en het microbioom. Maar vooral ook hoe je de juiste voeding en specifieke nutriënten adviseert. Op naar een goed advies op maat.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #5

In de kracht van de overgang

In deze podcast - in samenwerking met Nutramin - gaat Ivonne Pappot in gesprek met therapeut Esther Janssen en gynaecoloog Ginny Chamorro. 

Op dit moment zijn naar schatting 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. Maar liefst 80% van deze vrouwen heeft last van overgangsklachten, zoals opvliegers, stemmings­wisselingen en slecht slapen. 1 op de 3 vrouwen heeft zoveel last dat het haar leven en werk beïnvloedt. Ook vandaag de dag zijn er nog veel misverstanden over de overgang en worden klachten lang niet altijd serieus genomen. In deze podcast bespreken we hoe je deze problematiek als gezondheids­professional aan kunt pakken. En daarbij ligt de nadruk op wat vrouwen zelf kunnen doen met onder meer leefstijl en specifiek voeding en supplementen om de hormonen weer in balans te brengen. 

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #4

Zin en onzin over detox

De vierde podcast gaat over detoxenDetoxen is populair, zeker in het voorjaar. Als het lichaam gezond is ontgift het op natuurlijke wijze. Echter wij leven in een steeds meer toxische omgeving, waardoor ondersteuning in ontgifting vaak nodig is. De lever en darmen spelen hierbij een belangrijke rol.

Ivonne Pappot gaat in gesprek met Eveline van der Wel en Jeroen de Haas over onder meer de rol van het microbioom als onderdeel van het detoxsysteem en metabole endotoxemie als belangrijke stap in een therapieplan. Ook bespreken we hoe specifieke nutrienten een rol kunnen spelen en komt aan bod hoe de invloed van genetica belangrijk is bij bepaalde genetische zwaktes.

Een podcast - in samenwerking met Nutramin - over de rol van detox in de praktijk!

Ook te beluisteren via iTunes en Spotify. Deze podcast is ook op YouTube te bewonderen.

Podcast #3

Voeding voor het brein: over medicatie, voeding en suppletie

Podcast aflevering 3In deze podcast - in samenwerking met Nutramin - gaat Ivonne Pappot in gesprek met integraal werkend apotheker Han Siem en huis- en leefstijlarts Lieneke van de Griendt.

We weten dat voeding van invloed is op onze mentale gezondheid. Voeding bepaalt mede hoe we ons voelen, hoe we denken en hoe we ons gedragen. Wij nemen de luisteraars mee in de relatie tussen voeding en psyche en leggen de link met darmgezondheid en we bespreken de rol van suppletie. We zullen ook ingaan op mogelijke interacties tussen voedingssupplementen en psychofarmaca. Je kunt immers niet alles onbeperkt tegelijkertijd slikken.

Ook te beluisteren via iTunes en Spotify.

Podcast #2

Kinderen, van klacht naar innerlijke kracht en leiderschap over je eigen gezondheid

Podcast aflevering 2In podcast#2 gaat Ivonne Pappot in gesprek met kinderarts Judith Kocken. Kinderen; van klacht naar innerlijke kracht en leiderschap over je eigen gezondheid. Dat is waar deze podcast over gaat.

Op dit moment heeft in Nederland één op de vier kinderen een chronische aandoening, wat betekent dat de huidige medische gezondheidszorg vaak geen oplossing heeft voor hun klachten. Interessant genoeg om eens dieper in te zoomen op klachten als buikpijn, stress en andere chronische klachten. Met aandacht voor het psychosomatische aspect en natuurlijk voeding.

Ook te beluisteren via iTunes en Spotify.

Podcast #1

Laaggradige ontstekingen, niet zo onschuldig als het klinkt

Podcast aflevering 1Tijdens Podcast #1 nemen we u als luisteraar mee in een boeiend gesprek met Jolanda Verkleij en Cindy de Waard. Centraal staat het thema Chronische inflammatie, ook wel laaggradige ontsteking of low-grade inflammation genoemd. We kennen allemaal de acute ontsteking, die ineens ontstaat en meestal vanzelf verdwijnt. Maar we hebben ook te maken met lichte ontsteking, die aan de basis ligt van veel chronische aandoeningen. In deze podcast neemt Ivonne Pappot u samen met de gasten mee in een praktisch verhaal. Wat het is, wat de gevolgen kunnen zijn, met specifieke aandacht voor de darm en de huid, en vooral wat de mogelijke aanpak is met voeding en specifieke nutriënten.

Ook te beluisteren via iTunes en Spotify.

(Shownotes: Graag ontvang ik meer informatie over laaggradige onstekingen: info@nutramin.nl Partner: Nutramin Sprekers: Cindy de Waard, Jolanda Verkleij)

partner

Nutramin logo

Podcasts zijn niet meer weg te denken uit het medialandschap. Voedings­geneeskunde presenteert naast een interessante serie podcasts in samenwerking met Nutramin, nu ook nieuws-podcasts. Korte podcasts waarbij Ivonne Pappot in gesprek met Andrea van Vuuren of een andere expert op zoek gaat naar actuele ontwikkelingen in voedingsland.

Dus luister mee naar zowel de uitgebreide podcasts waarbij Ivonne 45 minuten lang twee experts bevraagt over een interessant onderwerp of een korte update over een leuk voedingsitem in 10-15 minuten.

Disclaimer

De uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade ten gevolge van het gebruik van de informatie in deze podcast. De geboden informatie kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Laatst uitgebrachte nieuwspodcast

Supplementen tijdens de zwangerschap

Nieuwspodcast #20

Supplementen tijdens de zwangerschapWel of geen suppletie tijdens de zwangerschap

In deze korte nieuwspodcast bespreekt Ivonne Pappot met Andrea van Vuuren hoe je tot een goed suppletie-advies op maat komt tijdens de zwangerschap. Voor zwangeren is het extra belangrijk om gezond en veilig te eten en te drinken. Interessant daarbij is de discussie over het wel/niet adviseren van supplementen. Micronutriënten die daarbij vaak naar voren komen zijn foliumzuur, vitamine A en D, jodium, calcium en ijzer.

Relevante artikel(en):
Veiligheid van geneesmiddelen en voedingssupplementen bij zwangerschap

Nieuwspodcast #19

Heeft Lubach gelijk?

Arjen Lubach is in zijn Avondshow in de wereld van voedingssupplementen gedoken en is zeer kritisch op het gebruik ervan. Hij schaart deze producten onder een lucratieve vorm van kwakzalverij. Hij stuitte op vele vitaminereclames van influencers of BN'ers die allerlei supplementen aansmeren. Het zou om pure misleiding gaan. Deze satire is de basis voor de korte nieuwspodcast van deze week waarbij Ivonne Pappot ook dit keer in gesprek gaat met Andrea van Vuuren, kennisspecialist in voeding en supplementen.

Nieuwspodcast #18

Beetje alcohol gezond?

Alcohol met mate: goed of slecht?Te veel alcohol is ongezond. Maar hoeveel is teveel? Zijn er gezondheidsvoordelen voor een beetje drinken? Of is helemaal niet drinken de beste optie? Een belangrijk onderwerp voor weer een nieuws-podcast door Ivonne Pappot en Andrea van Vuuren.

Relevante artikel(en):
Beetje alcohol gezond?

Nieuwspodcast #17

Is soja gezond?

Is soja gezond - PodcastEr is veel onderzoek gedaan naar sojagebruik in relatie tot onze gezondheid. Het zou bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan hormoonproblemen, kanker of mineralendeficiënties. Daar is ook vaak discussie over, evenals de genetische modificatie van soja. Over hoe dit nu werkelijk zit gaat Ivonne Pappot in gesprek met Andrea van Vuuren.

Relevante artikel(en):
Hoe zit het nu met soja?

Nieuwspodcast #16

Vetten in de keuken, wat is gezond?

Nieuws per podcast 16De keuze is groot in het vetschap! Net zo groots als de discussie welk soort vet of olie het meest geschikt en gezond is om je eten in te bereiden. Bijzonder onderwerp voor een nieuws-podcast met Ivonne Pappot en Andrea van Vuuren.

Nieuwspodcast #15

Populariteit probiotica groeit

Zowel vanuit de praktijk als de wetenschap is er veel belangstelling voor probiotica en het microbioom. Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect hebben op de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Ivonne Pappot gaat met Andrea van Vuuren in gesprek over wat de mogelijkheden van probiotica in de praktijk zijn vandaag de dag.
 

Nieuwspodcast #14

Neuro-inflammatie basis van brein-problematiek

Op het Voedingsgeneeskunde-congres praat redacteur Mara Ruijter na met keynote Leo Pruimboom over zijn betoog over hersenontsteking, bruin vet en dag-nachtritme.

Meer over de inhoud van het Voedingsgeneeskunde-congres over 'Voeding voor het brein' is te lezen in nummer 3 van Voedingsgeneeskunde. Voor een losse editie of een abonnement, verwijzen we u naar de website van Voedingsgeneeskunde.

Lees ook het verslag van de keynotes.

Nieuwspodcast #13

Hoe het echt zit met voeding voor het brein

Hoe het echt zit met 'Voeding voor het brein' besprak Georgia Ede op het Voedingsgeneeskunde-congres op 2 juni jongstleden. Onze redacteur Mara Ruijter gaat met nutritional psychiatrist Georgia Ede in gesprek waarbij de highlights op basis van wetenschap en praktijk worden samengevat.

Lees ook het verslag van de keynotes.

Nieuwspodcast #12

Visolie-supplementen

'Lessen uit de oertijd; vis als medicijn' was het thema van een uitgebreide podcast in samenwerking met Nutramin. En in deze korte nieuws-podcast gaat Ivonne Pappot met Andrea van Vuuren in gesprek hoe je een goed kwalitatief visolie-supplement kiest.

Relevante artikel(en):
Hoe kies je een kwalitatief goed visolie-supplement?

Nieuwspodcast #11

Darmen-brein-as: geniaal in communicatie

Over de link tussen de darmen en de hersenen is al veel geschreven geweest. In deze podcast noemt Andrea van Vuuren deze darm-brein-as een vorm van geniale communicatie. Een mooie aanvulling op het Voedingsgeneeskunde-congres dat op 2 juni van start gaat.

Nieuwspodcast #10

Invloed van genen op het brein

Genen en het brein. Op het Voedingsgeneeskundecongres ‘Voeding voor het brein’ op 2 juni verzorgt Eveline van der Wel twee workshops over genen in relatie tot het brein.  In deze korte nieuwspodcast nodigt Ivonne Pappot Eveline uit om alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Lees ook het interview met Eveline van der Wel.

Nieuwspodcast #9

Is vasten gezond?

Er zijn steeds meer vormen van vasten, denk aan intermittend vasten, keto- of sportvasten en er is het traditioneel vasten vanuit de natuurgeneeskunde of het geloof. Ivonne Pappot gaat dit keer in gesprek met Andrea van Vuuren over vasten, wat het doet en of het gezond is.

Relevante artikel(en):
Vasten. De zoveelste gezondheidshype?

Nieuwspodcast #8

Voeding voor het brein

Georgia Ede is nutritional psychiatrist in Amerika en komt speciaal voor VGBC2023 naar Nederland. Dit mag je niet missen. Luister naar Lieneke van de Griendt, huis- en leefstijlarts en tevens congres­voorzitter waarom haar lezing op 'Voeding voor het brein' op 2 juni de moeite waard is!

Nieuwspodcast #7

Veelbelovende gezondheidswaarde van prebiotica

De wetenschappelijke belangstelling voor prebiotica neemt toe. Wat zijn prebiotica en wat voor gezondheidswaarde kunnen we ervan verwachten? Dit is waar Ivonne Pappot deze week over in gesprek gaat met Andrea van Vuuren.

Relevante artikel(en):
De veelbelovende gezondheidswaarde van prebiotica

Nieuwspodcast #6

Voedingsgeneeskunde i.s.m. MBOG

Voor het Voedingsgeneeskunde-congres 'Voeding voor het brein' op 2 juni is een bijzondere samenwerking ingezet met de MBOG. Dit leidt onder meer tot een speciale workshop van Eveline van der Wel voor MBOG-leden, als inspirerende en frisse start van de dag, en een kortingsactie exclusief voor de leden van de MBOG. Meer weten over wat de MBOG is en de samenwerking? Luister nu naar nieuws-podcast#6.

Nieuwspodcast #5

Vitamine D

Door een medicatiefout met vitamine D is iemand in België overleden. Deze persoon had gedurende twee maanden elke dag een hoog gedoseerd vitamine D-medicijn ingenomen. In plaats van een keer per maand, zoals de arts had voorgeschreven.

Voor Ivonne Pappot reden om voor deze korte Voedingsgeneeskunde nieuwspodcast met Andrea van Vuuren in gesprek te gaan over vitamine D. Hoe veilig zijn vitamine D-supplementen? Wat is de aanbeveling en de behoefte? Ook aandacht over discussies bij wetenschappers.

Relevante artikel(en):
Vitamine D-toxiciteit in context

Nieuwspodcast #4

Vega

Is vegan eten nog wel gezond? Bekend is dat we op een meer plantaardige voeding over moeten gaan. Dat is beter voor onszelf, de dieren en de planeet. Ivonne Pappot pakt dit onderwerp op met Andrea van Vuuren.  

Relevante artikel(en):
Vitamine B12. Een nog steeds mysterieus vitamine
Eten binnen de ecologische grenzen van de planeet. Lobke Faasen introduceert Schijf for Life

Nieuwspodcast #3

Opneembaarheid

Opneembaarheid en biologische beschikbaarheid van vitamine C is het thema van nieuws-podcast#3. Ivonne Pappot praat hier over door met Andrea van Vuuren als vervolg op podcast#2 over de kwaliteit van vitamine C-supplementen.

Relevante artikel(en):
Vitamine C-supplementen: zoek de verschillen

Nieuwspodcast #2

Vitamine C-supplementen

Hoe kunnen we als gezondheidsprofessional of als consument een goede keuze maken voor een kwalitatief goed en veilig vitamine C-supplement? Ivonne Pappot gaat hierover in gesprek met Andrea van Vuuren. Luister naar de tweede nieuws-podcast van Voedingsgeneeskunde!

Relevante artikel(en):
Vitamine C-supplementen: zoek de verschillen

Nieuwspodcast #1

Plantaardige melk-alternatieven

In deze eerste wekelijkse nieuwspodcast van Voedingsgeneeskunde gaat Ivonne Pappot met Andrea van Vuuren in gesprek over plantaardige melkproducten. Ze gaan in op de kwaliteit, voedingswaarde en duurzaamheid van deze steeds populairder wordende producten.

Relevante artikel(en):
Hoe zit dat nu met plantaardige melkvervangers?