Laatst uitgebrachte uitgebreide podcast

#48 Podcast

De lust en de last van de prostaat

De prostaat is nodig bij seks maar is ook een bron van kwalen. Daarover gaat deze uitgebreide Voedingsgeneeskunde podcast, dit keer i.s.m. Lamberts. Veel mannen voelen schroom erover te praten: plasproblemen, incontinentie en moeite om een erectie te krijgen. Klachten die vaak veroorzaakt worden door een vergrote prostaat, benigne prostaathyperplasie (BPH).

In deze podcast delen we persoonlijke ervaringen over BPH en prostaatkanker. Met focus op de invloed van leefstijl, voeding en specifieke nutriënten. Maar ook komt aan bod wat er gebeurt wanneer een patiënt impotent of incontinent wordt na een behandeling, aangezien dit zowel lichamelijk als psychisch grote impact heeft. Een belangrijk thema, waarbij Ivonne Pappot in gesprek gaat met uroloog en medisch seksuoloog Melanthe Nicolai, therapeut Jeroen de Haas en namens Lamberts Hugo Plug.

Relevant artikel:
De prostaat: lust en last?

Podcast #14

Darmen: dé sleutel naar een goede gezondheid

'Polyneuropathie komt ook in de darm voor'. Dat benadrukt huis- en leefstijlarts Melanie Meijer onder meer in deze podcast. Ivonne Pappot gaat in de 14e Voedingsgeneeskunde-podcast i.s.m. Nutramin met haar en en natuurdiëtist Marieke Lebbink in gesprek. Het thema is ‘Darmen: dé sleutel naar een goede gezondheid’. Achter klachten als vermoeidheid, astma, eczeem en gewrichtsklachten gaat vaak een probleem met de darmen schuil. Hoe de juiste oorzaak te achterhalen van de klachten? En aan welke knoppen kun je als gezondheidsprofessional draaien om klachten te verminderen? Dit is en blijft iedere keer weer een hele puzzel. Waarbij de darmen en ook het microbioom vaak de sleutel vormen in de behandeling.

Podcast #13

Darmen, immuunsysteem en schildklier werken samen

De unieke samenwerking tussen het immuunsysteem, de darmen en de schildklier staat centraal in de 13e Voedingsgeneeskunde podcast i.s.m. Nutramin. Ivonne Pappot gaat in gesprek met arts Laura Leichtenberg en voedingskundige Rineke Dijkinga. Luister nu naar dit inspirerende interview!

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Bijlage: tabel voedingsvezels

Podcast #12

Hormonen en huid, van jong naar oud

Het thema van de 12e Voedingsgeneeskunde-podcast – i.s.m. Nutramin – is: 'Hormonen en huid. Van jong tot oud'. Dit keer gaat Ivonne Pappot in gesprek met gynaecoloog Barbara Havenith en huidtherapeut Jade van Brakel.

In onze hormoonhuishouding van puberteit tot ouderdom gebeurt er van alles. Ook onze huid, als spiegel van onze gezondheid, verandert naarmate we ouder worden. We zien dat iedere fase specifieke huidproblemen kent en dat hormonen daar een grote rol bij spelen, naast het darmmicrobioom en het immuunsysteem. In deze podcast gaan we het hebben over acne, PCOS, rosacea, measma en nog veel meer.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Relevant artikel:
De overgang. Misverstanden en behandelopties

Podcast #11

Goed gevoed, goed gemoed. De darm als tweede brein

Na het succesvolle Voedingsgeneeskunde Congres ‘Voeding voor het brein’ op 2 juni presenteren we de 11e podcast - in samenwerking met Nutramin - 'goed gevoed, goed gemoed: de darm als tweede brein'.

Wat zich in de darmen afspeelt, beïnvloedt ook de hersenen, ook wel de hersen-darmas genoemd. Daarover gaat Ivonne Pappot in gesprek met em. hoogleraar Ger Rijkers en therapeut Jolanda Verkleij, benaderd vanuit de wetenschap en de praktijk.

Podcast #10

Lessen uit de oertijd, vis als medicijn

Het eten van vis is belangrijk voor de neurologische ontwikkeling van het kind en beschermt tegen onder meer hart- en vaatziekten en psychiatrische ziektes. Maar over de resultaten is ook discussie. Interessant om zowel vanuit de wetenschap als de praktijk te bespreken wat de conclusies zijn, benaderd vanuit de evolutionaire geneeskunde. En vanuit de praktijk delen we wat de mogelijkheden en actuele adviezen zijn rondom vis, visolie of algenolie.

Voor deze 10e Voedingsgeneeskunde-podcast - in samenwerking met Nutramin – gaat Ivonne Pappot in gesprek met therapeut Jeroen de Haas en Remko Kuipers, cardioloog, onderzoeker en gezondheidscoach.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Relevant artikel:
Visolievetzuren. Hun belang voor hersenen en hart

Podcast #9

Epigenetica: extra dimensie aan ziekte en gezondheid

Ivonne Pappot gaat met Jeroen de Haas (therapeut) en Frits Muskiet (emeritus hoogleraar Pathofysiologie en Klinische Chemische Analyse) in gesprek over epigenetica. De genen of de DNA-code ligt dan wel vast, maar ze kunnen aan- of uitgeschakeld worden door gebeurtenissen of omstandigheden. Genotypes worden via epigenetische mechanismen omgezet tot fenotypes. Voeding, stress, tabak en milieuvervuiling hebben dus invloed op je genen.

De invloed begint al voor de geboorte, zelfs voor de conceptie. De eerste aanwijzingen kwamen uit de hypothese van Barker, hongerwinter en uit tal van epidemiologische en tweelingstudies. Vandaar is epigenetica de basis van de hypothese dat veel ziekten, als hart- en vaatziekte, diabetes type 2 en enkele psychiatrische aandoeningen, hun oorsprong vinden in de baarmoeder.

In deze podcast bespreken we wat we met epigenetica kunnen doen? Met ook dit keer de focus op voeding en specifieke nutriënten. In samenwerking met Nutramin.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #8

Metabool gezond met intermittent living

Deze 8e Voedingsgeneeskunde-podcast - ook i.s.m. Nutramin - gaat over het metabool syndroom, ofwel het insulineresistentie-syndroom. Dit syndroom leidt tot meer risico’s voor de gezondheid en versnelde veroudering. Het is de voorbode van hart- en vaatziekten en diabetes. In de praktijk zien we bijvoorbeeld huidklachten, overgewicht, darm/buikklachten en hormonale klachten. Leefstijl is een grote veroorzaker van het metabool syndroom en leefstijlveranderingen zijn cruciaal bij de aanpak.

Ivonne Pappot gaat in gesprek met orthomoleculair diëtist/kpni-therapeut Bianca van den Heuvel en therapeut en drogist Nadine van der Hazelkamp-van der Mispel. Ze gaan met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van leefstijl met hierin intermittent living-aspecten, als nieuwe aanpak bij klachten gerelateerd aan insulineresistentie. Met ook dit keer de nadruk op voeding en supplementen.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #7

Sterk met je immuunsysteem

In deze 7e podcast is het thema 'Sterk met je immuunsysteem'.  Bij veel chronische aandoeningen speelt het immuunsysteem een rol. Laaggradige ontstekingen liggen vaak ten grondslag aan ziekten. Over die chronische inflammatie maakten we reeds een podcast. Dit keer zoomen we nader in op het immuunsysteem, waarvan 60-70% vertegenwoordigt ligt in onze darmen.

We leggen nog eens uit hoe het zit met het immuunsysteem en we bespreken hoe verschillende leefstijlfactoren ons vatbaarder maken voor virale infecties. Interessant is dat 95% van ons het epstein-barrvirus bij zich draagt. Wat kunnen we met leefstijl, voeding en specifieke nutriënten als er klachten zijn, die gerelateerd zijn aan niet zo'n sterk immuunsysteem? En wat is het advies bij long-covid? Ivonne Pappot gaat over dit mooie thema in gesprek met therapeut Coby Bouwkamp en Ger Rijkers, emeritus hoogleraar biomedical and life sciences.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #6

Darmen en stress: geen goede combinatie

In de 6e podcast leggen we uit waarom darmen en stress geen goede combinatie zijn. Ivonne Pappot gaat hiervoor in gesprek met therapeut Anja Bocken en Sophie Kuizenga, arts gespecialiseerd in darmproblematiek.

Bij chronische stress gaat er van alles mis in het lichaam. Mitochondriën passen zich aan, het microbioom verandert en de darmwand raakt 'lek'. Met chronische klachten en ziekten tot gevolg. In deze podcast diepen we het onderwerp stress in relatie tot darmen verder uit en gaan we in op de hersen-darmas, hyperpermeabele darm en het microbioom. Maar vooral ook hoe je de juiste voeding en specifieke nutriënten adviseert. Op naar een goed advies op maat.

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #5

In de kracht van de overgang

In deze podcast - in samenwerking met Nutramin - gaat Ivonne Pappot in gesprek met therapeut Esther Janssen en gynaecoloog Ginny Chamorro

Op dit moment zijn naar schatting 1,6 miljoen vrouwen in de overgang. Maar liefst 80% van deze vrouwen heeft last van overgangsklachten, zoals opvliegers, stemmings­wisselingen en slecht slapen. Eén op de drie vrouwen heeft zoveel last dat het haar leven en werk beïnvloedt. Ook vandaag de dag zijn er nog veel misverstanden over de overgang en worden klachten lang niet altijd serieus genomen. In deze podcast bespreken we hoe je deze problematiek als gezondheids­professional aan kunt pakken. En daarbij ligt de nadruk op wat vrouwen zelf kunnen doen met onder meer leefstijl en specifiek voeding en supplementen om de hormonen weer in balans te brengen. 

Ook te beluisteren via iTunes, Spotify en Podcast Google.

Podcast #4

Zin en onzin over detox

Detoxen is populair, zeker in het voorjaar. Als het lichaam gezond is ontgift het op natuurlijke wijze. Echter wij leven in een steeds meer toxische omgeving, waardoor ondersteuning in ontgifting vaak nodig is. De lever en darmen spelen hierbij een belangrijke rol.

Ivonne Pappot gaat in gesprek met Eveline van der Wel en Jeroen de Haas over onder meer de rol van het microbioom als onderdeel van het detoxsysteem en metabole endotoxemie als belangrijke stap in een therapieplan. Ook bespreken we hoe specifieke nutriënten een rol kunnen spelen en komt aan bod hoe de invloed van genetica belangrijk is bij bepaalde genetische zwaktes.

Een podcast - in samenwerking met Nutramin - over de rol van detox in de praktijk!

Ook te beluisteren via iTunes en Spotify. Deze podcast is ook op YouTube te bewonderen.

Podcast #3

Voeding voor het brein: over medicatie, voeding en suppletie

In deze podcast - in samenwerking met Nutramin - gaat Ivonne Pappot in gesprek met integraal werkend apotheker Han Siem en huis- en leefstijlarts Lieneke van de Griendt.

We weten dat voeding van invloed is op onze mentale gezondheid. Voeding bepaalt mede hoe we ons voelen, hoe we denken en hoe we ons gedragen. Wij nemen de luisteraars mee in de relatie tussen voeding en psyche en leggen de link met darmgezondheid en we bespreken de rol van suppletie. We zullen ook ingaan op mogelijke interacties tussen voedingssupplementen en psychofarmaca. Je kunt immers niet alles onbeperkt tegelijkertijd slikken.

Ook te beluisteren via iTunes en Spotify.

Podcast #2

Kinderen, van klacht naar innerlijke kracht en leiderschap over je eigen gezondheid

In podcast #2 gaat Ivonne Pappot in gesprek met kinderarts Judith Kocken. Kinderen; van klacht naar innerlijke kracht en leiderschap over je eigen gezondheid. Dat is waar deze podcast over gaat.

Op dit moment heeft in Nederland één op de vier kinderen een chronische aandoening, wat betekent dat de huidige medische gezondheidszorg vaak geen oplossing heeft voor hun klachten. Interessant genoeg om eens dieper in te zoomen op klachten als buikpijn, stress en andere chronische klachten. Met aandacht voor het psychosomatische aspect en natuurlijk voeding.

Ook te beluisteren via iTunes en Spotify.

Podcast #1

Laaggradige ontstekingen, niet zo onschuldig als het klinkt

Tijdens Podcast #1 nemen we u als luisteraar mee in een boeiend gesprek met Jolanda Verkleij en Cindy de Waard. Centraal staat het thema Chronische inflammatie, ook wel laaggradige ontsteking of low-grade inflammation genoemd. We kennen allemaal de acute ontsteking, die ineens ontstaat en meestal vanzelf verdwijnt. Maar we hebben ook te maken met lichte ontsteking, die aan de basis ligt van veel chronische aandoeningen. In deze podcast neemt Ivonne Pappot u samen met de gasten mee in een praktisch verhaal. Wat het is, wat de gevolgen kunnen zijn, met specifieke aandacht voor de darm en de huid, en vooral wat de mogelijke aanpak is met voeding en specifieke nutriënten.

Ook te beluisteren via iTunes en Spotify.

Shownotes: graag ontvang ik meer informatie over laaggradige ontstekingen: info@nutramin.nl Partner: Nutramin

partner

Nutramin logo

Podcasts zijn niet meer weg te denken uit het medialandschap. Voedings­geneeskunde presenteert twee interessante series podcasts. In de eerste reeks - in samenwerking met Lamberts en Nutramin - nemen Ivonne Pappot en experts 45 minuten de tijd om een bepaald onderwerp grondig te behandelen. In de tweede reeks 'nieuwspodcasts' van 10-15 minuten zal Ivonne Pappot een expert ondervragen over een actueel thema dat de gemoederen in voedingsland bezighoudt.

Disclaimer

De uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade ten gevolge van het gebruik van de informatie in deze podcast. De geboden informatie kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.

Laatst uitgebrachte nieuwspodcast

#48 Nieuwspodcast

Voeding tegen haaruitval?

Kunnen we voeding inzetten tegen haartuitval? Ivonne Pappot gaat met diëtist en alopecia-patiënt Samantha Jordaans in gesprek over de relatie tussen voeding en haarverlies. Zij vertelt hoe voedingskeuzes een cruciale rol hebben gespeeld in het behoud van haar gezond haar.

#47 Nieuwspodcast

Boer, bodem en gezondheid

Levert een gezonde bodem ook gezonde producten op? Dat heeft Iris Flamand van het Louis Bolk Instituut onderzocht. Om te beoordelen of gezondheid een rol kan krijgen in het vermarkten van producten van gezonde bodem naar consumenten zijn de waarden en drijfveren van zowel agrariërs als consumenten onderzocht. In deze beknopte nieuwspodcast licht zij de bevindingen van dat onderzoek toe.

Surf naar de louisbolk.nl voor meer over Iris' project.

#46 Nieuwspodcast

Ketogeen experiment

Andrea van Vuuren vertelt in deze podcast over haar ketogeen experiment. Wat ze zoal eet, wat het haar brengt en vooral hoe het haar geleerd heeft oude overtuigingen los te laten.

#45 Nieuwspodcast

Waarom maagzuurremmers?

In Nederland slikken 2,8 miljoen mensen regelmatig een maag­zuur­remmer terwijl dat niet nodig is. Veel klachten als brandend gevoel, opboeren en maagpijn hangen namelijk vaak samen met te weinig maagzuur in plaats van te veel. Over deze maag­zuur­remmers, met het risico op het rebound­effect, gaat Ivonne Pappot met Andrea van Vuuren in deze podcast in gesprek.

Doe zelf de test.

#44 Nieuwspodcast

Voeding tegen ontstekingen?

Kunnen we met voeding en suppletie ontstekingen beteugelen? Er zijn meer dan 30.000 peer-reviewed artikelen gepubliceerd over de relatie tussen voeding, inflammatie en gezondheid. Dit bevestigt het belang van voeding. Ivonne Pappot vraagt Andrea van Vuuren hoe anti-inflammatoire voeding eruit ziet en hoe dit werkt.

Relevant artikel
Kan voeding inflammatie beteugelen?

#43 Nieuwspodcast

B12 is een complexe B-vitamine!

Waarom is B12 zo belangrijk? Dat is de centrale vraag van deze nieuwspodcast met Ivonne Pappot en Andrea van Vuuren. Bijzonder aan B12 is het complexe opnameproces. Verder is het de enige B-vitamine waarvan het lichaam een voorraadje in de lever kan opslaan. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten dus wat betekent dit voor vegetariërs en veganisten?

Relevant artikel
Vitamine B12. Een nog steeds mysterieus vitamine

#42 Nieuwspodcast

Magnesium belangrijker dan calcium?

Magnesium zou werken tegen spierspanning, stress, vermoeidheid, hersenmist en nog veel meer. Zijn die claims wel gegrond of worden die gevoed door de supplementenindustrie. Uit studies blijkt dat een magnesiumtekort het calciumgehalte in de cel verhoogt. Wat betekent dit? Ivonne Pappot diept dit uit in gesprek met Andrea van Vuuren.

Relevant artikel: https://voedingsgeneeskunde.nl/vg-24-3/calcium-magnesiumratio-de-voeding...

Nieuwspodcast #27

Een ei hoort erbij?

Spelen eieren een rol spelen bij het voorkomen van dementie? En hoe zit het nu echt met eieren en cholesterol? Een ei hoort erbij!? Ivonne Pappot gaat hierover in gesprek met Andrea van Vuuren.

Relevant artikel:
Eieren: voedzaam, veilig en duurzaam

Nieuwspodcast #26

Hoe veilig is vitamine B6?

Supplementen met vitamine B6 kwamen in de media regelmatig in opspraak, de reden waarom gezond­heids­autoriteiten de maximale dosis vitamine B6 in supplementen naar omlaag hebben gebracht. In deze aflevering bespreken Ivonne Pappot en Andrea van Vuuren welke vitamine B6-vormen in supplementen en in het lichaam voorkomen. Ondertussen zijn we ook meer te weten gekomen over de toxiciteit van vitamine B6.

Nieuwspodcast #25

Zoetstoffen beter dan suiker?

Coca-Cola stimuleert suikervrije dranken door het gebruik van suikervervangers. Wat is het verschil met suiker en hoe veilig en gezond zijn deze alternatieven? Een actueel onderwerp voor de nieuws-podcast van Ivonne Pappot en Andrea van Vuuren.

Relevant artikel:
Suiker en suikervervangers. Zoek de verschillen!

Nieuwspodcast #24

Helpen supplementen bij artrose?

Pijnstillers doen vrijwel niets bij artroseklachten en er is een grote kans op bijwerkingen. Zijn er werkzame supplementen bij artrose? Luister nu naar het antwoord op deze vraag in de podcast van Ivonne Pappot met Andrea van Vuuren.

Relevante artikel(en):
Voeding en suppletie bij reumatoïde artritis

Nieuwspodcast #23

Dreiging seleniumtekort

De inname van selenium door Nederlandse volwassenen ligt ruim beneden de nieuwe ‘voorlopige geschatte gemiddelde behoefte’. Ook de voedingsstatus is onvoldoende. Frits Muskiet vraagt in het gesprek met Ivonne Pappot meer aandacht voor selenium.

Nieuwspodcast #22

Eten om te slapen

De biologische klok, chronotypes en het chrono-voedingsplan, dat is waar Ivonne Pappot deze week over in gesprek gaat met diëtist Elly Kaldenberg. Aanleiding is dat ze vorige maand samen met Gerda Pot het boek 'Het ritme van eten' heeft gelanceerd.

Relevante artikel(en):
Slaapproblemen: kan melatonine uitkomst bieden?

Nieuwspodcast #21

Wat kies je: pil, poeder, spray of bruis?

In deze korte nieuwspodcast bespreekt Ivonne Pappot met Andrea van Vuuren hoe je tot een goed suppletie-advies op maat komt tijdens de zwangerschap. Voor zwangeren is het extra belangrijk om gezond en veilig te eten en te drinken. Interessant daarbij is de discussie over het wel/niet adviseren van supplementen. Micronutriënten die daarbij vaak naar voren komen zijn foliumzuur, vitamine A en D, jodium, calcium en ijzer.

Nieuwspodcast #20

Wel of geen suppletie tijdens de zwangerschap

In deze korte nieuwspodcast bespreekt Ivonne Pappot met Andrea van Vuuren hoe je tot een goed suppletie-advies op maat komt tijdens de zwangerschap. Voor zwangeren is het extra belangrijk om gezond en veilig te eten en te drinken. Interessant daarbij is de discussie over het wel/niet adviseren van supplementen. Micronutriënten die daarbij vaak naar voren komen zijn foliumzuur, vitamine A en D, jodium, calcium en ijzer.

Relevante artikel:
Veiligheid van geneesmiddelen en voedingssupplementen bij zwangerschap

Nieuwspodcast #19

Heeft Lubach gelijk?

Arjen Lubach is in zijn Avondshow in de wereld van voedingssupplementen gedoken en is zeer kritisch op het gebruik ervan. Hij schaart deze producten onder een lucratieve vorm van kwakzalverij. Hij stuitte op vele vitaminereclames van influencers of BN'ers die allerlei supplementen aansmeren. Het zou om pure misleiding gaan. Deze satire is de basis voor de korte nieuwspodcast van deze week waarbij Ivonne Pappot ook dit keer in gesprek gaat met Andrea van Vuuren, kennisspecialist in voeding en supplementen.

Nieuwspodcast #18

Beetje alcohol gezond?

Te veel alcohol is ongezond. Maar hoeveel is teveel? Zijn er gezondheidsvoordelen voor een beetje drinken? Of is helemaal niet drinken de beste optie? Een belangrijk onderwerp voor weer een nieuws-podcast door Ivonne Pappot en Andrea van Vuuren.

Relevante artikel(en):
Beetje alcohol gezond?

Nieuwspodcast #17

Is soja gezond?

Er is veel onderzoek gedaan naar sojagebruik in relatie tot onze gezondheid. Het zou bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan hormoonproblemen, kanker of mineralendeficiënties. Daar is ook vaak discussie over, evenals de genetische modificatie van soja. Over hoe dit nu werkelijk zit gaat Ivonne Pappot in gesprek met Andrea van Vuuren.

Relevante artikel(en):
Hoe zit het nu met soja?

Nieuwspodcast #16

Vetten in de keuken, wat is gezond?

De keuze is groot in het vetschap! Net zo groots als de discussie welk soort vet of olie het meest geschikt en gezond is om je eten in te bereiden. Bijzonder onderwerp voor een nieuws-podcast met Ivonne Pappot en Andrea van Vuuren.

Nieuwspodcast #15

Populariteit probiotica groeit

Zowel vanuit de praktijk als de wetenschap is er veel belangstelling voor probiotica en het microbioom. Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect hebben op de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Ivonne Pappot gaat met Andrea van Vuuren in gesprek over wat de mogelijkheden van probiotica in de praktijk zijn vandaag de dag.
 

Nieuwspodcast #14

Neuro-inflammatie basis van brein-problematiek

Op het Voedingsgeneeskunde-congres praat redacteur Mara Ruijter na met keynote Leo Pruimboom over zijn betoog over hersenontsteking, bruin vet en dag-nachtritme.

Meer over de inhoud van het Voedingsgeneeskunde-congres over 'Voeding voor het brein' is te lezen in nummer 3 van Voedingsgeneeskunde. Voor een losse editie of een abonnement, verwijzen we u naar de website van Voedingsgeneeskunde.

Lees ook het verslag van de keynotes.

Nieuwspodcast #13

Hoe het echt zit met voeding voor het brein

Hoe het echt zit met 'Voeding voor het brein' besprak Georgia Ede op het Voedingsgeneeskunde-congres op 2 juni jongstleden. Onze redacteur Mara Ruijter gaat met nutritional psychiatrist Georgia Ede in gesprek waarbij de highlights op basis van wetenschap en praktijk worden samengevat.

Lees ook het verslag van de keynotes.

Nieuwspodcast #12

Visolie-supplementen

'Lessen uit de oertijd; vis als medicijn' was het thema van een uitgebreide podcast in samenwerking met Nutramin. En in deze korte nieuws-podcast gaat Ivonne Pappot met Andrea van Vuuren in gesprek hoe je een goed kwalitatief visolie-supplement kiest.

Relevante artikel(en):
Hoe kies je een kwalitatief goed visolie-supplement?

Nieuwspodcast #11

Darmen-brein-as: geniaal in communicatie

Over de link tussen de darmen en de hersenen is al veel geschreven geweest. In deze podcast noemt Andrea van Vuuren deze darm-brein-as een vorm van geniale communicatie. Een mooie aanvulling op het Voedingsgeneeskunde-congres dat op 2 juni van start gaat.

Nieuwspodcast #10

Invloed van genen op het brein

Genen en het brein. Op het Voedingsgeneeskundecongres ‘Voeding voor het brein’ op 2 juni verzorgt Eveline van der Wel twee workshops over genen in relatie tot het brein.  In deze korte nieuwspodcast nodigt Ivonne Pappot Eveline uit om alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Lees ook het interview met Eveline van der Wel.

Nieuwspodcast #9

Is vasten gezond?

Er zijn steeds meer vormen van vasten, denk aan intermittend vasten, keto- of sportvasten en er is het traditioneel vasten vanuit de natuurgeneeskunde of het geloof. Ivonne Pappot gaat dit keer in gesprek met Andrea van Vuuren over vasten, wat het doet en of het gezond is.

Relevante artikel(en):
Vasten. De zoveelste gezondheidshype?

Nieuwspodcast #8

Voeding voor het brein

Georgia Ede is nutritional psychiatrist in Amerika en komt speciaal voor VGBC2023 naar Nederland. Dit mag je niet missen. Luister naar Lieneke van de Griendt, huis- en leefstijlarts en tevens congres­voorzitter waarom haar lezing op 'Voeding voor het brein' op 2 juni de moeite waard is!

Nieuwspodcast #7

Veelbelovende gezondheidswaarde van prebiotica

De wetenschappelijke belangstelling voor prebiotica neemt toe. Wat zijn prebiotica en wat voor gezondheidswaarde kunnen we ervan verwachten? Dit is waar Ivonne Pappot deze week over in gesprek gaat met Andrea van Vuuren.

Relevante artikel(en):
De veelbelovende gezondheidswaarde van prebiotica

Nieuwspodcast #6

Voedingsgeneeskunde i.s.m. MBOG

Voor het Voedingsgeneeskunde-congres 'Voeding voor het brein' op 2 juni is een bijzondere samenwerking ingezet met de MBOG. Dit leidt onder meer tot een speciale workshop van Eveline van der Wel voor MBOG-leden, als inspirerende en frisse start van de dag, en een kortingsactie exclusief voor de leden van de MBOG. Meer weten over wat de MBOG is en de samenwerking? Luister nu naar nieuws-podcast#6.

Nieuwspodcast #5

Vitamine D

Door een medicatiefout met vitamine D is iemand in België overleden. Deze persoon had gedurende twee maanden elke dag een hoog gedoseerd vitamine D-medicijn ingenomen. In plaats van een keer per maand, zoals de arts had voorgeschreven.

Voor Ivonne Pappot reden om voor deze korte Voedingsgeneeskunde nieuwspodcast met Andrea van Vuuren in gesprek te gaan over vitamine D. Hoe veilig zijn vitamine D-supplementen? Wat is de aanbeveling en de behoefte? Ook aandacht over discussies bij wetenschappers.

Relevante artikel(en):
Vitamine D-toxiciteit in context

Nieuwspodcast #4

Vegan

Is vegan eten nog wel gezond? Bekend is dat we op een meer plantaardige voeding over moeten gaan. Dat is beter voor onszelf, de dieren en de planeet. Ivonne Pappot pakt dit onderwerp op met Andrea van Vuuren.  

Relevante artikel(en):
Vitamine B12. Een nog steeds mysterieus vitamine
Eten binnen de ecologische grenzen van de planeet. Lobke Faasen introduceert Schijf for Life

Nieuwspodcast #3

Opneembaarheid

Opneembaarheid en biologische beschikbaarheid van vitamine C is het thema van nieuws-podcast#3. Ivonne Pappot praat hier over door met Andrea van Vuuren als vervolg op podcast#2 over de kwaliteit van vitamine C-supplementen.

Relevante artikel(en):
Vitamine C-supplementen: zoek de verschillen

Nieuwspodcast #2

Vitamine C-supplementen

Hoe kunnen we als gezondheidsprofessional of als consument een goede keuze maken voor een kwalitatief goed en veilig vitamine C-supplement? Ivonne Pappot gaat hierover in gesprek met Andrea van Vuuren. Luister naar de tweede nieuws-podcast van Voedingsgeneeskunde!

Relevante artikel(en):
Vitamine C-supplementen: zoek de verschillen

Nieuwspodcast #1

Plantaardige melk-alternatieven

In deze eerste wekelijkse nieuwspodcast van Voedingsgeneeskunde gaat Ivonne Pappot met Andrea van Vuuren in gesprek over plantaardige melkproducten. Ze gaan in op de kwaliteit, voedingswaarde en duurzaamheid van deze steeds populairder wordende producten.

Relevante artikel(en):
Hoe zit dat nu met plantaardige melkvervangers?