Capsaïcine-pleister tegen perifere zenuwpijn bij ouderen

Pleisters met capsaïcine zijn ook geschikt voor patiënten met perifere zenuwpijn die ouder dan 75 zijn. Dat kwamen Franse onderzoekers te weten door de resultaten van 18 studies te analyseren. Deze informatie is belangrijk, want artsen zijn nog vaak te voorzichtig om capsaïcine-pleisters voor te schrijven bij ouderen. Bij hen is de huid gevoeliger en verschijnt er een sneller een rode vlek op de huid.

Perifere neuropathische pijn treft bovendien 30% van de zestigplussers, terwijl de algemene prevalentie 3-18% bedraagt. Orale medicatie  gaande van antidepressiva tot opioïden werken onvoldoende en bijwerkingen beperken het gebruik op lange termijn, vooral als ouderen nog andere medicatie erbij moeten nemen. Een remedie die lokaal aangebracht wordt, verdient dus vaak de voorkeur en een pleister met 179 mg capsaïcine, de pikante stof uit rode peper, is een beschikte behandeloptie.

In studies wordt bijna altijd de vergelijking gemaakt tussen een pleister met een beetje capsaïcine (placebo) en met 179 mg capsaïcine. Gemiddeld is de pijnverlichting met capsaïcine significant, maar in de praktijk is het effect niet altijd klinisch significant. Als de pleister niet goed verdragen wordt, het effect onduidelijk is en een orale medicatie geen probleem is, kan er naar andere oplossingen gekeken worden.

De onderzoekers vermelden er nog bij dat het gemiddelde effect van een pregabaline-pil even groot is als dat van een capsaïcine-pleister. Bovendien is de uitval 1% bij gebruikers van de pleister, vergeleken met 8,5% bij gebruikers van pregabaline.

 

Verschenen in de nieuwsbrief van 14 mei 2024