Dagelijks bosbessen eten is goed voor het hart

Onderzoekers van de de Universiteit van East Anglia Groot Brittannië hebben vastgesteld dat het eten van een kop verse bosbessen per dag gunstig is voor de hartgezondheid van mensen met het metabool syndroom. Gedurende zes maanden kregen 115 deelnemers (78 mannen en 37 vrouwen) tussen 50 en 75 jaar met metabool syndroom een van de volgende drie behandelingen: 26 gram gevriesdroogde bosbessen (het equivalent van 1 US cup), 13 gram gevriesdroogde bosbessen of een placebo-poeder. De deelnemers moesten de inname van andere rijke bronnen van anthocyanen (belangrijkste flavonoïde in bosbessen) en voedsel dat de vasculaire functie beïnvloedt beperken tot een portie per week. 

Uit de studie kwam naar voren dat de alleen inname van het equivalent van 1 US cup (240 ml) bosbessen per dag een klinisch significante verbetering tot gevolg heeft voor biomarkers voor hartgezondheid. In het bijzonder voor de biomarkers voor vasculaire functie (doorbloeding en elasticiteit van de bloedvaten, endotheelfunctie en vaatwandstijfheid). Een verbeterde endotheelfunctie en verminderde vaatwandstijfheid zijn geassocieerd met een verlaagd risico op cardiovasculaire voorvallen zoals hartinfarct en beroerte. De vastgestelde toename van stikstofoxide in het bloed biedt een mogelijke verklaring voor de verbeterde endotheelfunctie. De inname van de bosbessen resulteerde tevens in een significante toename van HDL-C spiegels, vergeleken met placebo. 

De inname van de bosbessen had geen invloed op insulineresistentie, polsgolfsnelheid, bloeddruk en andere lipidenspiegels zoals totaalcholesterol. Ook konden de gunstige effecten niet worden vastgesteld bij inname van een halve dosering (13 gram bosbessenpoeder). De resultaten dragen bij tot het bewijs dat een voedingsinterventie met een zekere hoeveelheid bosbessen effectief kan zijn bij het verlagen van belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Vermeld dient te worden dat de studie werd gefinancierd door U.S. Highbush Blueberry Council (USHBC). Een promotiegroep die de bosbessentelers en -verpakkers vertegenwoordigt. 

Verschenen in de nieuwsbrief van 28 juni 2019