Glutenintolerantie (Coeliakie) is een aandoening van de dunne darm die het gevolg is van intolerantie voor gluten. Er is een intolerantie voor gliadine en glutenine, die samen het eiwit gluten vormen. In de afgelopen vijftig jaar is de mens steeds meer glutenrijke voedingsmiddelen gaan eten.
Dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het steeds vaker tot uiting komen van coeliakie bij daarvoor gevoelige mensen. Het komt in de Westerse wereld steeds vaker voor dat mensen min of meer overgevoelig zijn voor gluten of tarwe- en melkproducten zonder direct coeliakie te hebben. Dit noemen wij subklinische glutenintolerantie of tarwe-intolerantie. Gluten beschadigen het slijmvlies van de dunne darm. Er ontstaat een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm (leaky gut), waardoor het immuunsysteem reageert op de binnengedrongen gluten. Door de overvloedige exorfinen (morfine achtige peptiden) is er nu ook een relatie gelegd met Autisme en ADHD.
Beste bezoeker
Gelieve u aan te melden om dit artikel te lezen. Registreer u hier, snel en gratis!