VGBC2025 | Het hormonale stress-systeem. Symptomen, oorzaken en oplossingen bij overspannenheid en burnout

De cijfers liegen er niet om: overspannenheid en burnout zijn klachten die blijven toenemen en dit fenomeen wordt ook wel 'het stress-syndroom van de 21e eeuw' genoemd.

De acute stressreactie die we vroeger in de natuur nodig hadden om te overleven heeft plaatsgemaakt voor chronische stress. Aan de basis van deze hormonale stressrespons staan onze bijnieren. In het binnenste van de bijnier (het bijniermerg) wordt het hormoon adrenaline geproduceerd terwijl in de buitenste lagen (de bijnierschors) hormonen als cortisol, aldosteron en DHEA aangemaakt worden. Deze bijnierhormonen zijn ontzettend belangrijk om ons gezond te houden en lekker te laten voelen. Door te veel bloedsuikerschommelingen, chronische stress en laaggradige ontstekingen wordt bij veel mensen dit systeem in de huidige tijd overbelast. Dit kan allerlei kwalen en lichamelijke klachten in de hand werken.

In deze vroege workshop zal Ralph Moorman de nadruk leggen op de bijnieren en de bijbehorende hormonen. Symptomen van onbalans in de stresshormonen, labtesten, medische en leefstijloorzaken en de dingen die je kunt doen om de balans te herstellen komen uitgebreid ter sprake. Ook zal hij dieper ingaan op het syndroom met de wellicht onjuiste naam bijnieruitputting en het verschil met medische diagnoses zoals bijnierinsufficiëntie.

Over de spreker

Ralph Moorman, specialist op het gebied van voeding en hormonen. Op de Wageningen Universiteit heeft hij veel geleerd over voeding en vervolgens heeft hij zich verdiept in de relatie van voeding tot ons hormoonsysteem.