Rond 1960 hebben wetenschappers geconcludeerd dat zink een essentiële voedingsstof is voor de mens. Onder meer vlees, gevogelte, zeevoedsel, zuivel, granen, noten en zaden bevatten zink. Zink is essentieel voor de activiteit van meer dan 300 (metallo)enzymen en is onder meer belangrijk voor het immuunsysteem en antioxidantsysteem, de (eiwit, vet, koolhydraat) stofwisseling, genexpressie, groei en ontwikkeling, wondheling en zintuigfunctie (gezichtsscherpte, reuk, smaak). Naar schatting 20 % van de wereldbevolking heeft een zinktekort; wereldwijd is zinkdeficiëntie geassocieerd met 1,8 miljoen sterfgevallen per jaar. In Nederland komt een ernstig zinktekort waarschijnlijk niet vaak voor, een marginaal zinktekort daarentegen wel.
Beste bezoeker, u heeft geen toegang.
Enkel (web)abonnees hebben toegang tot tijdschriftartikelen. Het webabonnement is nog in de maak.
U kunt zich wel alvast (gratis) registreren en tal van andere webartikelen raadplegen!