Nori, een bewezen vegetarische bron van vitamine B12

Vijf gram nori per dag kan het vitamine B12-niveau bij vegetariërs opkrikken. Dat bewezen Taiwanese onderzoekers in een vier weken durende dosis-responsstudie. Ze hielden daarbij rekening met diverse markers voor de vitamine B12-status.

Vooral dierlijke bronnen voorzien onze voeding van vitamine B12, de reden waarom vegetariërs sneller een tekort oplopen. Tempeh, nori en spirulina bevatten vitamine B12, toch raden sommige organisaties, zoals de Amerikaanse Academy of Nutrition and Dietetics, af om zich daarop te vertrouwen voor B12. Nori bevat ook 'vals vitamine B12', die in theorie de werking van vitamine B12 in het lichaam kan tegenwerken.

Voor deze proef werden dertig vegetariërs uitgenodigd. Ze aten elke dag 5 gram (2,4 mcg B12), 8 gram (4 mcg vitamine B12) of geen geroosterde purperen nori (neopyropia). Deelnemers werd gevraagd om geen eieren of zuivel te eten tijdens de studieperiode en hun eetgewoonten werden gemonitord.  

Vijf gram nori verbeterde het niveau van vitamine B12 en holotranscobalamine (transport van vitamine B12), verlaagde het homocysteïne-niveau en verhoogde de totaalscore voor de vitamine B12-status. De dosis van acht gram per dag zorgde voor een gelijkaardige verbetering van de B12-status, maar had dus geen groter effect. MMA neigde ook te dalen, enkel in de vijfgram-groep.

Een mogelijk nadeel is dat het vitaminegehalte van nori van nature variabel is. Gelukkig hebben de onderzoekers ook analyses gedaan op nori die op de markt verkrijgbaar is. Het vitamine B12-gehalte varieerde van 23 tot 53 mcg per 100 g drooggewicht, dat betekent dat iemand in het slechtste geval nog steeds 1,2 mcg B12 inneemt per vijf gram nori.

Noteer wel dat vijf gram nori er niet in slaagde het deficiëntieprobleem bij deze deelnemers volledig op te lossen.

Verschenen in de nieuwsbrief van