Orthomoleculair Specialist: Psyche
Cursus

De impact van het microbioom (darmflora/darmbacteriën) op ons brein is nog groter dan we dachten. Dat de conditie van de darmen niet alleen invloed heeft op de lichamelijke gezondheid, maar ook op het geestelijk welzijn was bij natuurgeneeskundig artsen en therapeuten al langer bekend, maar wordt nu ook in de reguliere wetenschap steeds steviger onderbouwd. Vroeger dachten wij dat al die microben vooral invloed hadden op de voedselvertering en verwerking. Dat de darmen ons tegen infecties beschermen via het eerstelijns immuunsysteem was reeds bekend. Inmiddels weten we echter dat de darmen ook de werking van onze hersenen veranderen en ons denken beïnvloeden. De verbinding tussen brein en darmen noemen we de ‘hersen-darm-as’. Slecht functionerende darmen maken onze psyche “ziek”. In deze cursus wordt geleerd hoe stoornissen zoals depressie, angst, autisme, ADHD, fobieën e.d. sterk kunnen verbeteren door een interventie met voeding en nutriënten.

Hiervoor is inzicht en kennis nodig in de regelsystemen van het lichaam en hoe de darmen en het brein met elkaar verbonden zijn. De darm- en hersenfunctie zijn immers nauw met elkaar verweven. De darm bevat evenals de hersenen veel verschillende signaalstoffen, isolatiematerialen voor zenuwen en soorten bekleding. Beide systemen zijn bijzonder complex. Het immuunsysteem en de nervus vagus spelen hierbij een belangrijke rol. Deze specialisatie geeft inzicht in het complexe “hersen-darm-as” systeem, met als doel psychische klachten van hieruit te te herkennen en direct toepasbare behandeladviezen te maken om de cliënt in het gehele traject tot herstel te begeleiden.

Ons voedingspatroon is de afgelopen 50 jaar drastisch veranderd, terwijl onze genen gelijk zijn gebleven. Onze huidige voedingsstoffen hebben in aanvang een stimulerend effect. Het zijn de koolhydraten, suikers, smaakversterkers en exorfinen die dit effect veroorzaken. Exorfinen komen voor in gluten, soja, spinazie en schimmels. Het zijn opioïde achtige peptiden die een verslavend effect hebben. Consumptie hiervan zorgt op den duur voor een vermindering van de productie van endorfine, dopamine en insuline, waardoor in toenemende mate klachten ontstaan die verband houden met de ongevoeligheid voor bepaalde signaalstoffen. Dit laat zien hoeveel invloed onze leefstijl heeft op niet alleen ons fysieke, maar ook ons mentale welzijn.