Thaise onderzoekers zien in extract van kurkuma een veilig, goed te tolereren en gemakkelijk verkrijgbaar antidiabeticum. Ze deden de proef bij 272 patiënten met type 2-diabetes. Na een jaar konden ze een stelselmatige verbetering van de werking van bètacellen en vermindering van insulineresistentie vaststellen.
De interventie bestond uit 1500 mg 'curcuminoïden' per dag, verdeeld over zes capsules. Metingen werden driemaandelijks verricht. Na een jaar lagen de niveaus voor nuchtere bloedglucose en HbA1c significant lager dan in de controlegroep: 115 versus 131 mg/dl en 6,1% versus 6,5% respectievelijk. De betere werking van de bètacellen en de lagere insulineresisentie leidden de onderzoekers af uit de HOMA-β- en HOMA-IR-indices.
Leptine was gedaald en het ontstekingsonderdrukkende adiponectine lag met 14,5 een stuk hoger dan de 10,4 ng/ml in de controlegroep. Last but not least, de BMI was significant gedaald.
Bètacellen zijn het weefsel van de pancreas dat voor de productie van insuline instaat, het hormoon dat glucose uit het bloed klaart. Weinig farmaceutische middelen tegen diabetes hebben echter de mogelijkheid om de achteruitgang van bètacellen een halt toe te roepen, kurkuma lijkt daar wel in te slagen.