Mariadistel
Flavonoïden en chelatie
Het temmen van ijzer
Bioflavonoïden worden frequent geciteerd als antioxidanten, terwijl hun rol als rechtstreekse antioxidanten eerder beperkt is. Toch is hun rol verre van uitgespeeld, want een aantal flavonoïden staan bekend als ijzerbinders. IJzer, hoewel noodzakelijk voor ons organisme, kan in kwalijke omstandigheden oxidatieve stress versterken, en chelatie van ijzer kan dit proces blokkeren. Ondanks de veelbelovende theorie dat de gunstige effecten van plantaardige flavonoïden enigermate afhangen van hun 'chelerend vermogen' met ijzer, zijn klinische studies over dit onderwerp schaars. Chelatietherapie komt ook in deze discussie aan bod, met name de zopas verschenen studie over chelatietherapie, TACT.

Beste bezoeker, u heeft geen toegang.

Enkel (web)abonnees hebben toegang tot tijdschriftartikelen. Het webabonnement is nog in de maak.

U kunt zich wel alvast (gratis) registreren en tal van andere webartikelen raadplegen!