Bioflavonoïden worden frequent geciteerd als antioxidanten,
terwijl hun rol als rechtstreekse antioxidanten eerder beperkt
is. Toch is hun rol verre van uitgespeeld, want een aantal
flavonoïden staan bekend als ijzerbinders. IJzer, hoewel
noodzakelijk voor ons organisme, kan in kwalijke omstandigheden
oxidatieve stress versterken, en chelatie van ijzer kan dit
proces blokkeren. Ondanks de veelbelovende theorie dat de
gunstige effecten van plantaardige flavonoïden enigermate
afhangen van hun 'chelerend vermogen' met ijzer, zijn klinische
studies over dit onderwerp schaars. Chelatietherapie komt ook in
deze discussie aan bod, met name de zopas verschenen studie over
chelatietherapie, TACT.
Beste bezoeker, u heeft geen toegang.
Enkel (web)abonnees hebben toegang tot tijdschriftartikelen. Het webabonnement is nog in de maak.
U kunt zich wel alvast (gratis) registreren en tal van andere webartikelen raadplegen!