Orthomoleculair Specialist: Hormonen
Cursus

Iedereen heeft wel eens te maken met een ontregeling van de hormonen. Denk aan vrouwen met premenstruele klachten, agressie door een testosteronoverschot, onrust door stresshormonen, of pijnklachten door groeihormonen. Zo zijn er nog talloze andere hormonen die een rol spelen binnen ons lichaam. Maar wat zijn hormonen nu precies, wat doen ze en vooral: hoe zorgen we ervoor dat onze hormonen hun werk kunnen doen en ons gezond houden?

Hormonen zijn chemische boodschappers in ons lichaam. Daarnaast hebben we elektrische wegen om de boodschappen te versturen: het zenuwstelsel. Hormonen en het zenuwstelsel werken nauw samen met als doel om te gaan met steeds veranderende prikkels uit de omgeving en ervoor te zorgen dat de homeostase (het gezonde fysieke en psychosociale evenwicht) steeds weer hersteld wordt. Hormonen hebben dus te maken met stress en stressoren waarbij een groot deel van de hormonen de energiebalans en energieverdeling reguleren. Denk hierbij aan cortisol en het schildklierhormoon. Een belangrijke andere functie van hormonen is zorgen voor groei en voortplanting, wat ook indirect te maken heeft met de energiebalans. Hormonen werken volgens een cyclus, welke op de juiste manier ondersteund moet worden. Denk aan de vrouwelijke cyclus die een maandelijks patroon heeft, maar ook de hormonen die het dag- en nachtritme bepalen.

Kennis van de werking van de hormonen en hoe deze samenwerken met elkaar, het zenuwstelsel en ook het immuunsysteem zijn onmisbaar om te begrijpen hoe ons lichaam werkt. Denken vanuit de diverse systemen geeft beter inzicht waarom we ziek worden en hoe we gezond kunnen worden en blijven.