Masterclass: Van Leaky Gut tot ontsteking

Cursus
maandag 1 juli 2019, 9u30

Over deze opleiding

Tijdens deze masterclass wordt u meegenomen in de verdieping van de materie die wij de “lekkende darm” noemen. U krijgt duidelijke handvatten over hoe u deze problematiek en de gevolgen ervan kunt herkennen en behandelen. 

Een lekkende darm (ook wel “Leaky Gut Syndrome” genoemd) is een fysiek aantoonbaar feit en betekent eigenlijk niets anders dan dat na aantasting van het darmslijmvlies, de celwanden van de darmwand als het ware ‘oplossen’. Het is een aandoening waarbij de darmwand zijn integriteit verliest en zodoende gaatjes in de darmwand produceert. Dit maakt het mogelijk voor onnatuurlijke stoffen om in de bloedbaan te komen wat een extra belasting geeft voor de lever. Toxines, bacteriën en virussen en slecht verteerde voedingsstoffen komen via de darmwand in het bloed.

Het lekkende darmsyndroom kan worden veroorzaakt door antibiotica gebruik en veelvuldig gebruik van suiker. Door het eten van te veel graan, rijst, mais en aardappel wordt het spijsverteringskanaal aangetast. Candida albicans of een disbalans in de darmflora, maar ook het gebruik van alcohol of bepaalde medicijnen kunnen een Leaky Gut veroorzaken. Vanwege het feit dat beschadigde cellen geen of onvoldoende enzymen meer aanmaken, gaat de algehele vertering achteruit en wordt de opname van essentiële mineralen en vitaminen gestoord. De disbalans die vervolgens ontstaat, verzwakt het immuunsysteem en verstoort andere systemen zoals het hormonale systeem. De onbekende stoffen die het bloed binnen komen, kunnen een auto-immuniteitsreactie veroorzaken die gepaard gaan met infecties en ontstekingsreacties.

De diagnose wordt vaak over het hoofd gezien omdat de symptomen en aandoeningen zo divers zijn. De hersen-bloedbarrière in het hoofd kan worden aangetast met verregaande gevolgen voor de gezondheid. In de reguliere geneeskunde is deze aandoening tot op heden helaas (nog) niet geaccepteerd, terwijl dit juist bij de ziekte ME/CVS vaak een zeer belangrijke rol speelt.

Doel van deze Masterclass

De diagnose wordt veel over het hoofd gezien waardoor de juiste therapie uitblijft. De oorzaken en de verregaande gevolgen voor de gezondheid en de mogelijkheden van bepaalde testen worden met u besproken.

Wat kunt u verwachten

  • Vergroten van uw inzicht in en kennis van de problematiek en de gevolgen rond “het lekkende darmsyndroom”
  • Vergroten van de essentiële kennis omtrent de laaggradige ontstekingen
  • Laatste inzichten uit de wetenschap

Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus.

Meerwaarde praktijk

Aan het eind van de masterclass bent u in staat een leaky gut te diagnosticeren: anamnese, klinische onderzoek, eventueel biologische testen zijn belangrijk. U bent ook in staat de leaky gut te behandelen op een efficiënte manier.

Doelgroep / Opleidingsniveau

Deze masterclass is bestemd voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt, beschikt over medische basiskennis en een duidelijke affiniteit heeft met de toepassing van orthomoleculaire geneeskunde. Denk hierbij aan natuurgeneeskundigen, orthomoleculair werkende artsen en therapeuten, orthomoleculair diëtisten, voetreflexologen, acupuncturisten, homeopaten, osteopaten, mesologen, fysiotherapeuten maar ook drogisten en apothekers.

Vooropleiding

HBO Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd) of gelijkwaardig

Accreditatie

MBOG, KTNO (BATC, CAT, VBAG, LVNG, NVST) en NVKH geaccrediteerd. Voor meer informatie over accreditatie kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Financiëel

Kosten: 
€ 125.00
  • Exclusief 21% BTW, € 151,25 inclusief BTW
  • Inclusief lesmateriaal, koffie, thee en een gezond lunchbuffet