Behandelprotocollen: Maag Lever Darmen
Cursus

Dat de spijsvertering een groot effect heeft op de gezondheid is algemeen bekend. De kennis van en inzichten over de werking van het complexe systeem nemen dagelijks toe. In deze cursus krijgt u beter inzicht in de spijsvertering en hoe een optimaal werkend systeem bereikt kan worden.

Veel gezondheidsklachten hangen samen met een onvolledige vertering van de voeding. Wanneer de productie van maagzuur niet optimaal verloopt kunnen niet voorverteerde voedselresten in de darm komen. Het “spijs verteren” is een complexe samenwerking van drie regelsystemen: de lever, het maag-darmkanaal en bijnieren die inwerken op de processen in de maag en de darmen, met producten vanuit de gal, lever en alvleesklier. Bacteriën in vele varianten en verschillende enzymen zijn de werkers bij het omzettingsproces.

De kwaliteit van het spijsverteringsproces heeft grote effecten op het immuunsysteem en zelfs op het functioneren van onze hersenen. Denk aan enigszins voorspelbare verbanden met aandoeningen als prikkelbare darmsyndroom, suikerziekte en overgewicht tot meer raadselachtige relaties met autisme en depressiviteit. Een slecht functionerende spijsvertering heeft diverse gevolgen waaronder een grotere vatbaarheid voor schimmels, infecties, allergieën, huidklachten en vermoeidheid. Een gezonde darm daarentegen draagt bij aan een hogere fysieke en psychische weerstand.