Natuurlijke cholesterolverlager versus statine

Het cholesterolverlagende effect van xuezhikang, een Chinees preparaat vervaardigd uit rodegistrijst, is even groot als dat van 10 mg atorvastatine. Dat blijkt uit een klinische studie met 90 vrouwen in de vroege postmenopauze bij wie hypercholesterolemie vastgesteld werden. Xuezhikang had bovendien ook effect op andere cholesterolgerelateerde stoffen.

Zowel xuezhikang als atorvastatine verlaagde ook squaleen, dat in de lever de basis is om cholesterol aan te maken. Xuezhikang verlaagde bovendien twee andere voorloperstoffen voor de synthese van chosterol: dehydrocholesterol en lathosterol.

Het viel de onderzoekers op dat 1200 mg xuezhikang, overeenkomend met 10 mg lovastatine, een gelijkwaardig effect had als 10 mg atorvastatine, hoeveel die laatste een veel krachtigere cholesterolverlager is. Xuezhikang bevat niet alleen een spectrum aan statines, maar ook ergosterol, flavonoïden en andere bioactieve stoffen.

De flavonoïden helpen mogelijk het oestrogeentekort bij postmenopauzale vrouwen op te vangen. De impact ervan kon in deze studie niet vastgesteld worden. Oestrogeenmarkers zijn te variabel en het gehalte aan flavonoïden in xuezhikang is wellicht te laag om een meetbaar effect te sorteren.

Verschenen in de nieuwsbrief van 24 november 2022