Tijdens deze workshop bespreken we waarom en bij welk type klachten een ontlastingsonderzoek een mooie aanvulling kan zijn in je praktijk of behandeling. We bespreken hoe de testen zijn opgebouwd, hoe je ze kunt lezen en interpreteren. Welke waarden worden er gemeten? Welke analyses worden er gemaakt? Belangrijke markers, zoals bijvoorbeeld calprotectine, sec. IgA en zonuline komen aan bod en we bespreken wat dat betekent voor de darmgezondheid van je cliënt. Je wordt meegenomen in de wervelende wereld van de vele verschillende darmbacteriën, hun samenstelling en functie.
Ontlastingsonderzoeken geven in detail weer wat er speelt in het darmmicrobioom en kan vaak een verscheidenheid aan klachten met elkaar verbinden. De basis van veel klachten bevinden zich in de darm. Een verstoord microbioom leidt vaak ook tot andere verstoringen elders in het lichaam, want 80% van je weerstand bevindt zich immers in je darm.
We bespreken hoe het microbioom invloed heeft op andere mechanismen, organen en systemen in het menselijk lichaam en hoe je dat terug kunt vinden in de uitslag van het onderzoek.
We bekijken hoe je snel en praktisch de uitslag van een test kunt interpreteren, en wat voor stappen je kunt ondernemen met betrekking tot het adviseren van voeding, suppletie en leefstijl. Waaraan kun je zien of je cliënt niet goed eet, stress heeft of bepaalde aandoeningen onder de leden?
Na deze workshop heb je helder wat de meerwaarde is van microbioomonderzoek!
Over de spreker
Deze workshop wordt verzorgd door Petra Vlieger. Zij is gespecialiseerd in natuurgeneeskunde, orthomoleculaire geneeskunde, kinesiologie, psychologie en is tevens gecertificeerd traumatherapeut. Sinds een aantal jaren werkt ze met verschillende soorten onderzoeken en mag ze zich allround darmtherapeut noemen. Zij heeft haar eigen praktijk in Haarlem en is werkzaam bij Medivere.