Long covid en samenspel met het microbioom

Volgens schattingen ondervinden 10% van de mensen die geïnfecteerd raken met het coronavirus daar maanden later nog steeds klachten van. Binnen de Precision for More Oxygen (P4O2) COVID-19-studie zijn mensen met long covid gekarakteriseerd om erachter te komen wat er precies fout gaat. In de studie wordt gezocht naar aanknopingspunten voor mogelijke behandelingen. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het microbioom bepaalde ziekten zowel positief als negatief kan beïnvloeden. Daarbij kan het microbioom in de darmen ook effect kan hebben op longgerelateerde ziekten op basis van metabolieten in het bloed.

Jelle Blankestijn werkt mee aan het onderzoek en bespreekt de resultaten in relatie tot het microbioom van patiënten met long covid. Hierbij kijkt hij onder andere naar de samenstelling van het microbioom, relaties met klinische variabelen en subgroeperingen gemaakt puur op basis van het microbioom.

Over de spreker

Jelle Blankestijn heeft zijn bachelor geneeskunde en biomedische wetenschappen behaald aan de Universiteit van Amsterdam, gevolgd door een master bio-informatica en systeembiologie aan de Vrije Universiteit. Sinds 2022 is hij werkzaam als promovendus aan het Amsterdam UMC binnen het P4O2-consortium en houdt hij zich bezig met analyses van long covid-patiënten op basis van grote datasets en moleculaire gegevens, waaronder het transcriptoom en het microbioom.

Vitakruid werkt  mee aan het P4O2 Long COVID-project van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.