De algehele gezondheid van vrouwen, maar ook mannen, valt of staat met een goede hormonale werking en balans. Oestrogenen zijn een groep steroïdhormonen met een brede werking in het lichaam. Ze spelen een cruciale rol in de gezondheid van vrouwen in de vruchtbare jaren en kunnen in het geval van verstoringen ernstige hormonale klachten veroorzaken.
Oestrogenen moeten in het lichaam correct gemetaboliseerd en gemoduleerd worden zodat ze een nauwkeurig uitgebalanceerd effect hebben.
Het microbioom speelt op verbijsterende wijze een grote rol in het metaboliseren van oestrogenen en is van invloed op de niveaus van actieve oestrogenen in het bloed. Een dysbiose in de darm kan dus genadeloos leiden tot hormonale klachten. Het concept van het ‘estroboloom’ krijgt steeds meer aandacht in de wetenschappelijke wereld en geeft een heldere verklaring voor de samenhang tussen het darmmicrobioom en hormonale klachten.
In deze workshop wordt de relatie tussen het darmmircobioom en de oestrogeenhuishouding helder uiteengezet. Daarnaast worden praktische handvatten aangeboden om de balans te herstellen.
Over de spreker
Fien Demeulemeester is werkzaam als Science and education manager bij Natura Foundation, het kennisinstituut van Bonusan. Zij studeerde af als Master in de Sport- en Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Gent in 2008. In 2013 behaalde zij haar diploma in de osteopathie aan de International Academy of Osteopathy (IAO) in Gent. Aansluitend verdiepte ze zich in de orthomoleculaire therapie en de klinische psychoneuroimmunologie. Sinds 2018 is Fien werkzaam in het orthomoleculaire vakgebied waarin ze hoofddocent is bij de opleiding tot integraal orthomoleculair therapeut van Natura Foundation en waarbij ze deel uitmaakt van het Science team.