VGBC2022 | Safe and bioavailable curcumin in arthritis (Engels gesproken)

Artritis is de meest voorkomende gewrichtsaandoening onder de vergrijzende bevolking. Patiënten lijden aan pijn, mobiliteitsbeperkingen, instabiliteit en zelfs het volledige verlies van de functie van het gewricht. Obesitas en gewrichtstrauma zijn, naast veroudering, risicofactoren. Zoals wordt benadrukt door onderzoek, is de ziektegeschiedenis holistisch en niet beperkt tot het gewricht. Risicofactoren, zoals het metabool syndroom, resulteren in een verhoogde productie van ontstekingsmediatoren en laaggradige systemische ontsteking. Farmacologische pijnstillers worden vaak toegepast om de pijn te verminderen, maar gaan gepaard met bijwerkingen. Daarom zijn veilige alternatieven noodzakelijk.

Al duizenden jaren lang is aangetoond dat curcumine uit Curcuma longa Linn. veilig en doeltreffend kan zijn bij ontstekingsziekten. In wetenschappelijke studies werden de ontstekingsremmende en pijnverminderende effecten bij artritis gerapporteerd en de onderliggende mechanismen.

Desondanks wordt de therapeutische doeltreffendheid ervan beperkt door de lage orale biologische beschikbaarheid. Na orale opname van curcumine bereiken slechts kleine hoeveelheden de systemische circulatie en de plaats van werking. Uit een recente studie van de spreker blijkt dat een curcumine-γ-cyclodextrinecomplex een 30-voudige grotere biologische beschikbaarheid bereikt. In tegenstelling tot andere middelen ter verbetering van de biologische beschikbaarheid, zoals polysorbaat 80, is het natuurlijke γ-cyclodextrinecomplex doeltreffend en veilig.

Over de spreker

Sandra Flory is doctoraatsstudent aan de afdeling Biofunctionaliteit van voedingsmiddelen, Instituut voor Voedingswetenschappen aan de Universiteit van Hohenheim in Duitsland. Flory werkt als wetenschapper bij Onderzoek & Ontwikkeling bij TISSO Naturprodukte GmbH in Duitsland.

Referenties

Daily et al. (2016) Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials Journal of Medicinal Food 19(8): 717-729

Flory et al. (2021) Increasing Post-Digestive Solubility of Curcumin Is the Most Successful Strategy to Improve its Oral Bioavailability: A Randomized Cross-Over Trial in Healthy Adults and In Vitro Bioaccessibility Experiments Mol Nutr Food Res 65: 2100613