Annemaaike Serlier-Van den Bergh onderzoekt verbanden tussen neuropsychologische (hersen-gedrag) profielen, het darmmicrobioom en genetische kenmerken. Het doel is om complementaire behandelingen beter af te stemmen op neurobiologische ontwikkelingsstoornissen.
Ze bespreekt veelvoorkomende neuropsychologische profielen vanuit haar onderzoek naar microbioomverschillen bij ADHD, leerstoornissen en autisme. Verschillen in genetische gevoeligheden bij deze drie groepen levert aanknopingspunten op voor voeding, suppletie en psychologische behandeling.
“Disfunctionele patronen doorbreken” is haar devies, maar hoe en bij wie? Hoe wordt dit onderzocht en welke behandeling is te verwachten? Graag vertelt zij over de gepersonaliseerde behandeling op basis van het genetische en neuropsychologisch profiel. Interessant daarbij is de vraag: in hoeverre kunnen we, als we bijsturen op jongere leeftijd, winst boeken op oudere leeftijd?
Over de spreker
Dr. Annemaaike Serlier-Van den Bergh, klinisch neuropsycholoog BIG-specialist en verbonden aan diverse GGZ-instellingen. Ze voert praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek uit voor KNP Praktijk/Mutsaersstichting. Tevens is ze oprichtster van de Hersen Darm Stichting. Ze is gepromoveerd op de neurobiologische ontwikkelingsstoornis NLD – een informatieverwerkingsstoornis van de rechterhersenhelft. Ze is praktijkopleider en supervisor voor de opleiding tot klinisch neuropsycholoog BIG-specialist en verbonden aan de Universiteit Maastricht, Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen, capaciteitsgroep Neuropsychologie en Psychofarmacologie. Haar onderzoeksthema's hebben betrekking op (dis)functionele patronen bij neurobiologische ontwikkelingsstoornissen.