Ger Rijkers zal ingaan op de opbouw en functionaliteit van het darmmicrobioom. Hij geeft voorbeelden van hoe het microbioom de functionaliteit van het mucosale immuunsysteem kan beïnvloeden. Bij veroudering neemt de diversiteit van het microbioom af en ook de functionaliteit van het immuunsysteem. Dat uit zich in laaggradige ontsteking en daarmee samenhangende auto-immuunziekten als reuma en diabetes en neurodegeneratieve ziekten zoals parkinson. Wat is de rol van microbiotamanagement in dit geheel?
Over de spreker
Prof. dr. Ger Rijkers, celbioloog, medisch immunoloog en hoogleraar Biomedical and Life Sciences. Hij was tot 1 januari 2018 hoofd van de afdeling Science van het University College Roosevelt in Middelburg. Bij UCR is hij coördinator van de Life Sciences en de Biomedical track en het Pre-Medical- programma en coördineert het onderzoeksprogramma ‘Behoud van gezondheid’, dat onderzoek omvat naar vroege opsporing van dementie (Gerda Andringa) en onderzoeksinitiatieven rond biobased economy. Hij is ook deelnemer aan het i-4-1-Health project.
Rijkers werkt ook als senior scientist bij het Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.
Rijkers heeft een brede onderzoeksinteresse met de nadruk op mucosale immunologie, immunoregulatie (bij auto-immuunziekten, allergische aandoeningen en infecties), interactie tussen darmmicrobiota en het immuunsysteem en vaccinatie. Rijkers heeft meer dan 350 artikelen gepubliceerd in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften.