Microbioom, voeding en gezond ouder worden

Saskia van As behandelt in haar workshop de relatie tussen voeding, darmbacteriën, het immuunsysteem en levenskwaliteit. Voedingskeuzes, medicijngebruik en levensstijl bepalen in grote mate de diversiteit van onze darmflora, een belangrijk kenmerk van gezondheid. Het microbioom van de darm omvat de totale DNA-uitdraai van alle daar aanwezige bacteriën. Van As behandelt veroudering vanuit het inzicht dat onze microbiota een sleutelrol spelen in elke discussie over voeding, onze levensduur en vitaliteit.

De twee onderwerpen waarin Van As zich verdiept heeft, zijn voeding en darmbacteriën. De darm bevat ruim een kilogram bacteriën, die essentieel zijn voor ons immuunsysteem en emoties. Deze bacteriën produceren 90% van onze hersenhormonen.

Positieve factoren

Consumptie van vezelrijke bladgroenten, glucosamine aanwezig in bouillon en omega-3-vetzuur doen gunstige darmbacteriesoorten toenemen. Van As bespreekt de verhouding tussen stammen, de bacteriële eigenschappen en de rol die zij spelen, bijvoorbeeld Akkermansia en Faecalibacterium.

Negatieve verouderingsfactoren

  1. Blootstelling aan chemische stoffen.
  2. Graanrijk voedsel, heeft als gevolg toegenomen buikvet, een stijging van insulinespiegels en Tumor-Necrose-Factor-alfa, een bepalende factor voor celschade en hartziekten.
  3. Overgewicht en hoge insulinespiegels verouderen het lichaam.
  4. Ontstekingsziekten verkorten de levensduur.
  5. Gebrekkige groenteconsumptie, hierdoor verzwakt de biofilm en nemen ongunstige bacteriën toe.
  6. Dierlijke vetten doen Alistipes en het risico op kanker toenemen. Ook Fusoforme mondbacteriën zijn risicoverhogend.

Conclusie

Een lage bacteriële diversiteit is leeftijdbeperkend.

Over de spreker

Drs. Saskia van As, arts-adviseur van het laboratorium MGlab&Advies, het eerste laboratorium in Nederland dat zich specialiseerde in onderzoek van de darmflora en ontstekingsmarkers. MGlab&Advies biedt ruim 40 verschillende ontlastingsonderzoeken en ook microbioomanalyses aan. Van As is tevens auteur van vier boeken, waaronder Voed je Bacteriën-Het Microbioom dieet en Darmklachten: De epidemie van parasitaire infecties.