VGBC2019 | Healthy Ageing. Hersenen en darmen centraal

In de inleiding komen allereerst definities en getallen met betrekking tot aging aan bod, vergezeld van kenmerken van de ouder wordende mens. Vervolgens wordt een overzicht van theorieën omtrent aging besproken, met een zijstapje naar de systeembenadering van de levensfasen uit de ayurveda. Het aging-onderzoek van de Blue Zones is ten slotte aangrijpingspunt voor een aanzet tot personalized benadering voor healthy aging, waarin voeding, leefstijl en suppletie genoemd worden.

Over de spreker

Drs. Anna Kruyswijk-Van der Heijden, arts n.p. Na de afronding van haar studie geneeskunde aan de Universiteit van Leiden in 1979, werkte zij als assistent- kinderarts en daarna tot 1985 als huisarts. In haar consultatieve praktijk voor integrale geneeskunde heeft zij vanaf 1983 de reguliere geneeskunde en voedingsgeneeskunde (natuurgeneeskunde en nutritionele geneeskunde) gecombineerd.
Ze heeft vanaf haar studietijd een brede en vanzelfsprekende belangstelling voor verschillende invalshoeken die de basis van ziekte en gezondheid beschrijven, en met een groot vertrouwen in de ‘eigen-wijsheid’ van mensen. Na bijna 30 jaar praktiserend arts geweest te zijn, is zij in 2008 overgestapt naar preventie met de oprichting van Jouw Voeding, een onafhankelijke organisatie voor lezingen, cursussen, workshops, onderwijs over en onderzoek naar voeding en gezondheid.

Zowel tijdens haar studie als haar praktijkjaren, als vanuit Jouw Voeding is Anna Kruyswijk betrokken bij tal van onderwijsprogramma’s en symposia, voor studenten geneeskunde, verpleegkundigen, artsen en therapeuten.