Blaasinfectie voorkomen met cranberry, kaneel en lactobacillen

Ook probiotica hebben potentieel als preventief middel tegen blaasinfectie. Samen met cranberry- en kaneelextract hielpen ze twee derde van 37 vrouwen te vrijwaren van een blaasinfectie gedurende een half jaar, vergeleken met een derde van de controlegroep. Het betrof vrouwen die geregeld last hebben van bacteriële blaasinfecties.

Vrouwen hebben 50% kans om tijdens hun leven een blaasinfectie op te doen, met vervolgens een aanzienlijke kans binnen de vier maanden opnieuw aangestoken worden. Een E. coli-stam bijgenaamd UPEC is meestal de dader. Iedereen is ondertussen op de hoogte van het probleem van antibioticumresistente bacteriën en dus gaat de zoektocht naar ondersteunende behandelingen onverminderd door.  

De vaginale microbiota is gemiddeld armer aan lactobacillen bij vrouwen met terugkerende blaasinfectie. Sommige lactobacillen zijn effectief in staat om in vitro de groei van UPEC's te onderdrukken, waaronder Lactobacillus helveticus LA401 en Lactiplantibacillus plantarum LA402, die deel uitmaakten van het supplement van deze studie.

Cranberry-extract heeft zich in het verleden waargemaakt als preventief middel tegen blaasinfectie. Net zoals cranberry bevat ook kaneelextract type A-proanthcyanidinen, een groep van bioactieve stoffen die de hechting van UPEC's aan de blaaswand verhinderen. De twee tabletten die de deelnemers namen, bevatten 100 mg cranberry-extract en 320 kaneelextract, samen goed voor 36 mg type A-proanthocyanidinen. 

Na zes maanden had de supplementgroep gemiddeld 0,9 voorvallen van blaasinfectie doorgemaakt, versus 1,7 van de groep die geen supplement nam. Significantie kon niet bereikt worden omdat één vrouw 15 voorvallen rapporteerde, wellicht een toevallige uitbijter. De meeste onderzoekers waren in dienst van het bedrijf dat het supplement op de markt brengt.

Verschenen in de nieuwsbrief van