Uit recent onderzoek, geleid door de Universiteit van Southampton, blijkt dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een vitamine D-supplement namen, op zevenjarige leeftijd sterkere botten hebben. De bevindingen stonden in The American Journal of Clinical Nutrition.
De MAVIDOS-studie (Maternal Vitamin D Osteoporosis Study) ging in 2009 van start. Meer dan 1.000 aanstaande moeders uit Southampton, Oxford en Sheffield namen deel. De onderzoekers verdeelden ze over twee groepen. Eén groep kreeg dagelijks 1.000 internationale eenheden (IE) ofwel 25 mcg vitamine D, terwijl de andere groep een placebo ontving. Het onderzoek was dubbelblind.
Kinderen van deze moeders ondergingen op verschillende leeftijden metingen van de botdichtheid, waaronder op vierjarige leeftijd en recent op zes- tot zevenjarige leeftijd. Deze laatste meting betrof 454 kinderen van de moeders die deelnamen in de Southampton-groep.
Kinderen van moeders die vitamine D hadden gekregen, hadden een grotere botmineraaldichtheid, met meer calcium en andere essentiële mineralen, vergeleken met kinderen van moeders die geen supplement hadden genomen. Dit resultaat komt overeen met de bevindingen van de vierjarige meting, wat wijst op een langdurige invloed van prenatale vitamine D-suppletie op de botgezondheid tot in de midden-kindertijd.
De studie onderstreept het belang van vitamine D-suppletie tijdens de zwangerschap als een vroege interventie die de botten kan versterken en mogelijk het risico op osteoporose en botbreuken later in het leven kan verminderen. Aanvullend onderzoek in diverse populaties zou kunnen helpen om de bredere toepasbaarheid van deze resultaten te bepalen.