Endotoxine is een lipopolysaccharide (LPS), dat een groot deel van het buitenmembraan van gramnegatieve bacteriën vormt en in hoge concentraties aanwezig is in darmen, tandvlees en huid en in ander weefsel tijdens bacteriële infectie.
Bloedplasmaspiegels van endotoxine zijn normaal gesproken laag, maar zijn verhoogd tijdens infecties, darmontsteking, tandvleesaandoeningen en neurodegeneratieve aandoeningen.
De endotoxinespiegels in bloed en hersenen zijn verhoogd bij de ziekte van Alzheimer, die wordt versneld door systemische infecties, waaronder tandvleesaandoeningen. Bij de ziekte van Parkinson neemt de darmpermeabiliteit in een vroeg stadium toe en ook het darmmicrobioom verandert waardoor meer endotoxine-producerende bacteriesoorten de ziekte kunnen beïnvloeden.
Jeroen de Haas bespreekt in zijn lezing de ernstige gevolgen van endotoxemie voor het brein. Daarnaast bespreekt hij een recente casus waarbij gebruik is gemaakt van orthomoleculaire interventies. Het behandelplan wordt toegelicht zodat de therapie direct toepasbaar is in de praktijk.
Over de spreker
Jeroen de Haas heeft, naast een algemene medische scholing, orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Hij heeft een eigen praktijk voor orthomoleculaire therapie in Haarlem en is oud-voorzitter van de MBOG. Jeroen staat bekend als een bevlogen en enthousiaste spreker en heeft het talent om medisch wetenschappelijke informatie te vertalen naar praktische toepassingen. Zowel in het binnen- als in het buitenland geeft hij lezingen en nascholingen en publiceert hij artikelen in vakbladen. Ook maakt hij in samenwerking met ‘Voedingsgeneeskunde’ podcasts. Zijn specialismen liggen op het vlak van microbioom in relatie tot neurologische aandoeningen, hart- en vaatziekten en mannelijke hormonen