Het methylmolecuul levert een piepklein maar heel belangrijk schakeltje in vele biochemische processen in levende cellen. Als er een tekort is aan dit molecuul, dan worden vele processen disfunctioneel of pathologisch, met een diversiteit aan ziekten tot gevolg.
Een van de gevolgen van een schortende methylatie is een effect op de genen. De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar het ontsluiten van DNA en het wordt steeds duidelijker dat dit nauwkeurig gereguleerd wordt door intracellulaire stoffen, eiwitten en markeerstofjes, ook wel epigenetica genoemd. Deze bepalende factoren in het wel of niet lezen van het DNA worden mede bepaald door onze leefstijl.
Hoe is DNA georganiseerd? Wat doet methyl in het DNA? Wat zijn mogelijke gevolgen van een te lage methylatiegraad? Wat is het belang van zwavel in dit proces? Wat kunnen we doen om ‘gemethyleerd’ te blijven? Waar halen we dan zwavel vandaan?
In deze workshop wordt hier dieper op ingegaan.
Over de spreker
Vera van Randwijck studeerde Voeding aan de Universiteit van Wageningen. In het proces van het oprichten van een democratische school heeft ze haar PABO gehaald. In 2011 heeft ze haar eigen voedingsadviespraktijk opgericht en is ze orthomoleculaire therapie gaan studeren, gevolgd door darmtherapie. Naast lesgeven bij CellCare Academy heeft ze een eigen praktijk en geeft ze ook les bij Con Amore, OrthoLinea en schrijft ze voor OrthoFyto.