Welke arts of therapeut kent dit niet: u heeft een sterke diagnostische methode met een goede behandeling, maar u moet zich voortdurend verdedigen of de aanpak ‘wel bewezen is’. De klassieke wetenschap komt er vaak niet uit, want de gouden standaard, de randomized controlled trial, is veelal niet geschikt om complexe interventies te waarderen. Door de wijze waarop onderzoek en zorg rondom gezondheid ingericht is in Nederland, blijven potentieel goede, maar niet ‘hard’ bewezen medische behandelingen, supplementen, voedingsinterventies en hulpmiddelen vaak te lang onder verdenking staan.
Stichting Mijn Data Onze Gezondheid (MD|OG) denkt dat de sleutel voor de oplossing ligt in handen van patiënten en burgers. Hun vermogen tot zelfzorg bestaat uit miljoenen experimenten in geïndividualiseerd, contextgebonden onderzoek met voeding, leefstijl, en hulpmiddelen. Door niet voor bewijs op collectief niveau te gaan, maar ook voor (sub)groepen en zelfs individuen, ontstaat er veel sneller en goedkoper zicht op het deel van de bevolking waar een product, therapie of device relevant voor is. Zo ontstaat een vraaggestuurd communicatie- en bewijsvoeringsmodel. Cooperative citizen science is hierop een antwoord. Remmers zal dit illustreren aan de hand van het project MijnEigenOnderzoek over de relatie tussen darmgezondheid en chronische vermoeidheid. Een mooi voorbeeld van een nieuwe werkwijze om met elkaar te bouwen aan healthy ageing.
Over de spreker
Dr. Gaston Remmers, ruraal socioloog, gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit en werkte in duurzame landbouw en regionale ontwikkeling. Hij was lector aan de Aeres agrarische hogeschool in Almere. Hij is directeur van Stichting Mijn Data Onze Gezondheid en mede-initiator van het Platform Patiënt en Voeding.
In 2018 organiseerde hij BeyondRCT, een congres over ‘citizen science’ (burgerwetenschap) in voeding en gezondheid. Hoofddoelen van MijnEigenOnderzoek zijn het ontwikkelen van een nieuwe werkwijze waarbij n=1 onderzoek leidt tot valide uitspraken op individueel en groepsniveau, en de toepassing van deze aanpak met en voor mensen met een chronische aandoening die tevens darmklachten hebben en last hebben van chronische vermoeidheid. Daarnaast gaf hij met anderen vorm aan het onderzoek naar Prostaatkanker en Voeding, onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam.