Voeding voor bloedsuikerstabilisatie, hart en cholesterol

Voeding voor bloedsuikerstabilisatie, hart en cholesterolHet hormoon insuline maakt opname van bloedsuiker (glucose) in de cellen mogelijk. Doordat het lichaam ongevoelig is geworden voor dit hormoon ontstaat de stoornis hyperinsulinemie. De alvleesklier corrigeert deze ongevoeligheid door meer insuline te maken. Hierdoor ontstaat een chronisch verhoogde insulinespiegel, terwijl de bloedsuikerspiegel nog binnen de referentiewaarden ligt. Door deze hoge insulinespiegel wordt er geen vet verbrand en worden koolhydraten als vet opgeslagen. Een hoge bloedsuikerspiegel beschadigt de alvleesklier waardoor diabetes kan ontstaan.

 

Voedingswetenschap kan helaas geen harde claims maken omdat het lastig is te bewijzen dat een bepaald product “gezond” is omdat voedingsbestanddelen moeilijk geïsoleerd kunnen worden en geen mens hetzelfde is. Toch is er inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek beschikbaar dat duidelijk maakt met welke voedingsstoffen wij de bloedsuikerspiegel gunstig kunnen beïnvloeden en diabetes type II en het Metabool syndroom X kunnen voorkomen en zelfs behandelen.

Daarnaast  leven veel mensen leven met een angst voor een te hoog cholesterol. De huisarts heeft hen verteld dat hun cholesterol te hoog is en dat ze daarom het best elke dag een pilletje nemen, en daarnaast geen boter meer mogen eten, maar wel cholesterolverlagende margarine. Cholesterol is een vetachtige stof die een belangrijk bestanddeel uitmaakt van het omhulsel van de lichaamscellen. De meeste cholesterol wordt geproduceerd door de lever en wordt via de bloedstroom naar de lichaamscellen vervoerd door speciale proteïnen, de lipoproteïnen genaamd. Cholesterol heeft de eigenschappen van olie en kan niet in het bloed oplossen zonder de lipoproteïnen. De twee belangrijkste lipoproteïnen zijn LDL en HDL, afkortingen voor Low Density Lipoprotein en High Density Lipoprotein. Een verhoogd risico op hart-en vaatziekten wordt na een bloedtest bepaald door de analyse de HDL-cholesterol, de LDL-cholesterol en de triglyceriden.

Tot 1920 kwamen er in Nederland nauwelijks hartaanvallen en andere hart- en vaatziekten voor. Daarna is dat aantal explosief gestegen en zijn hart- en vaatziekten nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak. In 2003 kwam de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) met een lijst met voedingsmiddelen om aan te tonen dat ons sterk veranderde voedingspatroon als belangrijkste veroorzaker van onze Westerse Welvaartsziekten (hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, kanker, botontkalking) moet worden gezien. En juist met goede voeding vallen al deze aandoeningen positief te beïnvloeden. Maar met welke voeding is het cholesterol nu positief te beïnvloeden? Welke voeding kan positief bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Er zijn veel misvattingen hierover en met onderbouwd wetenschappelijk onderzoek leert u over de wel en wee van cholesterol, vetten, de rol van oxidatieve stress, bloeddruk en hartritme.

Voor wie bedoeld

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die in de gezondheidszorg werken en die een duidelijke affiniteit hebben met orthomoleculaire geneeskunde en/of -voeding. Denk hierbij aan orthomoleculair werkende artsen en therapeuten maar ook aan natuurgeneeskundigen, diëtisten, gewichtsconsulenten, osteopaten, (overgangs)verpleegkundigen, (electro)acupuncturisten, TCM’ers, mesologen, fysiotherapeuten, drogisten, apothekers, medisch specialisten, psychologen, psychotherapeuten en adviseurs bij zorgverzekeraars.

Cursisten die al veel met voedingssupplementen werken kunnen kennis opdoen over de ingredienten die in de orthomoleculaire suppletie verwerkt zijn, te vertalen naar voedingsmiddelen. Wellicht kunnen zo bepaalde tekorten via de voeding in plaats van suppletie worden opgelost.

Overzicht van de cursus/wat er in de cursus aan bod komt

  1. De voedingstoffen die een gezond hart, cholesterol en vaatwanden stimuleren;
  2. Welke voedingsstoffen wel en welke juist niet genomen moet worden om een gezonde cholesterol spiegel te krijgen
  3. Wat zijn nu precies transvetzuren, hoe herken je ze en waarom vormen ze een risico.
  4. De belangrijkste oorzaken van een te hoge bloeddruk en hoe je deze kunt beïnvloeden met de juiste voeding.
  5. Kook- en bereidingsadviezen met een gunstige uitwerking op het cholesterol en op hart- en vaatproblemen.
  6. Relatie tussen overgewicht en diabetes
  7. Insulineresistentie
  8. Vezelrijke voeding
  9. Diabetes en kinderen
  10. Doorbreken van de vicieuze cirkel
  11. De laatste wetenschappelijke inzichten

Al deze onderwerpen worden in de cursus uitgebreid behandeld. We geven daarbij duidelijke uitleg over onontbeerlijke voedingstoffen. Natuurlijk krijgt u in de cursus ook recepten, zodat u uw patiënt met waardevolle adviezen op weg kunt helpen.

Al deze onderwerpen worden in de cursus behandeld. We geven daarbij duidelijke uitleg over onontbeerlijke voedingstoffen. Natuurlijk krijgt u in de cursus ook recepten, zodat u uw patiënt met waardevolle adviezen op weg kunt helpen.

Doel van de cursus

Inzicht geven in de biochemische voorwaarden voor een stabiel bloedsuikergehalte en gezond cholesterolgehalte in het bloed en het voorkomen van diabetes, overgewicht en hart- en vaataandoeningen. Welke voeding heeft negatieve effecten op de bloedsuiker en het lichaamsgewicht en welke voeding beïnvloedt positief? Welke voeding heeft negatieve effecten op de vaten en het cholesterol en welke voeding beïnvloedt positief?

Wat kunt u verwachten?

De opleiding heeft een zeer praktisch karakter. Aan de hand van de voorwaarden die ons brein stelt aan voeding wordt de vertaalslag gemaakt van theorie naar nuttige recepten met de juiste voedingsstoffen. Na de cursus kunt u direct met uw cliënten aan de slag en hen praktische handvatten bieden voor alle eetmomenten van de dag. Ook voor tussendoortjes, feestelijke etentjes en borrelhapjes is er volop aandacht.

Lesmateriaal

Tijdens de cursus krijgt u een slidesyllabus met de informatie die behandeld wordt. Ook krijgt u alle recepten die tijdens de cursus besproken zijn.

Het wordt aangeraden om het boek 'Weten van (h)eerlijk eten' via Ortho Health Foundation aan te schaffen. In dit boek staan 125 recepten die gericht zijn op preventie, gezond blijven en gezond oud worden, een stabiele bloedsuiker, een gezond brein, goed functionerende darmen en het zuur/basen evenwicht. Kortom, veel (achtergrond)informatie die we tijdens deze cursus zullen behandelen.

Lunch

Wanneer er de hele dag over gezonde voeding wordt gesproken is het natuurlijk van belang om ook te kunnen proeven. Vandaar dat deze cursus inclusief een uitgebreide "Rineke Dijkinga" lunch is. Zodat u meteen kunt proeven hoe (h)eerlijk de recepten uit Rineke's boek zijn.

Accreditatie

Accreditatie: NWP, MBOG, KTNO, VBAG, BATC, LVNG

Docent: Rineke Dijkinga

Rinke Dijkinga is orthomoleculair therapeut in het plaatsje Sellingen en zij auteur van het boek: Weten of (H)eerlijk Eten. Na haar 6 jarige HBO opleiding voor Natuurgeneeskunde en Homeopathie in Bloemendaal heeft zij de 2 jarige Psycho-neuro-immunologie opleiding gevolgd.

Kosten: 
€ 85.00

exclusief btw en inclusief  "Rineke Dijkinga" lunch.