
Spirulina die verrijkt is met silicium heeft bij gezonde mannen en vrouwen gemiddeld geen beduidend effect op de bloeddruk of soepelheid van de bloedvaten. Bij de oudere deelnemers konden Franse onderzoekers wel een bloeddrukdaling vaststellen, want die hadden een licht verhoogde bloeddrukwaarde. Bij de helft van die groep van deelnemers werd de bloeddruk teruggebracht naar een gezond niveau.
Met name bij deelnemers met een systole-bloeddruk van meer dan 130 mmHg stelden de onderzoekers een daling van gemiddeld 11 mmHg vast. Daarnaast werd een daling van de polsgolfsnelheid (pulse wave velocity) gemeten, die als klinische marker voor soepelheid van de bloedvaten geldt. Een belangrijke bevinding, volgens de onderzoekers, want ze geldt als onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Silicium is nodig bij de aanleg van collageen en is op die manier verantwoordelijk voor de elasticiteit van het bindweefsel van de bloedvaten. Wanneer bloedvaten hun soepelheid verliezen, veroorzaken ze een bloeddrukverhoging. Voor deze studie werd spirulina gekweekt in een siliciumrijk medium, waardoor silicium gebonden wordt aan organische moleculen. Spirulina is zelf een voedzame bron van nutriënten, antioxidanten en ontstekingsverlagende stoffen. Het is dus niet duidelijk of de bloeddrukdaling te wijten was aan silicum of aan spirulina.
Aan de studie deden 120 deelnemers mee, 37 van hen hadden een bloeddruk van meer dan 130 mmHg en 56 hadden stijve bloedvaten. Het supplement bevatte 3,5 gram gedroogde spirulina met 35 mg silicium. De fabrikant van het supplement was betrokken partij in de studie, maar had verder geen inspraak in het studieproces.