Mogelijk meer kans op dementie bij gebruik laxeermiddelen

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de online uitgave van het medische tijdschrift Neurology bleek dat regelmatig gebruik van vrij verkrijgbare laxeermiddelen geassocieerd is met een ruim 50% hoger risico op dementie. Mensen die meerdere soorten of alleen osmotische laxeermiddelen gebruiken, lopen een nog groter risico.

De studie betrof 502.229 mensen in de Britse Biobankdatabase met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar die geen dementie hadden bij het begin van de studie. Van deze groep meldden 18.235 mensen (3,6%) dat zij regelmatig vrij verkrijgbare laxeermiddelen gebruikten. Regelmatig gebruik werd gedefinieerd als het gebruik van een laxeermiddel op de meeste dagen van de week, in de maand voorafgaand aan het onderzoek.

Over een periode van gemiddeld 10 jaar ontwikkelden 218 (1,3%) van degenen die regelmatig laxeermiddelen gebruikten, dementie. Van degenen die niet regelmatig laxeermiddelen gebruikten, ontwikkelden 1.969 mensen (0,4%) dementie. Na correctie voor factoren als leeftijd, geslacht, opleiding, andere ziekten en medicijngebruik, en een familiegeschiedenis van dementie, ontdekten de onderzoekers dat mensen die regelmatig laxeermiddelen gebruikten een 51% verhoogd risico hadden op algehele dementie in vergelijking met mensen die niet regelmatig laxeermiddelen gebruikten.

Het risico op dementie nam toe met het aantal soorten laxeermiddelen dat werd gebruikt. Voor mensen die één soort laxeermiddel gebruikten, was er een 28% verhoogd risico. Voor mensen die twee of meer soorten laxeermiddelen gebruikten was het risico verhoogd met 90%. Van de mensen die slechts één soort laxeermiddel gebruikten, hadden alleen degenen die osmotische laxeermiddelen gebruikten een verhoogd risico, met een toename van 64% vergeleken met degenen die geen laxeermiddelen gebruikten. Andere soorten laxeermiddelen zijn bulkvormende, ontlasting verzachtende en stimulerende middelen.

De studie bewijst niet dat laxeermiddelen dementie veroorzaken. Het toont alleen een verband aan. Regelmatig gebruik van laxeermiddelen kan het microbioom van de darm veranderen, waardoor mogelijk de signalen van de darm naar de hersenen veranderen of de productie van darmtoxines toeneemt die de hersenen kunnen nadelig kunnen beïnvloeden.

Een beperking van de studie is dat er geen informatie over de dosering van laxeermiddelen beschikbaar was, zodat de onderzoekers het verband tussen verschillende doseringen laxeermiddelen en dementie niet konden onderzoeken.

Verschenen in de nieuwsbrief van 17 maart 2023