Berberine als farmaceutisch diabetesmedicijn

In een fase 2-studie hebben Chinese onderzoekers de doeltreffendheid van berberine gebonden aan ursodeoxygalzuur bewezen bij patiënten met type 2-diabetes. Na twaalf weken behandeling was de HbA1c-waarde met 0,4% en 0,7% gedaald met respecievelijk twee maal 500 mg en 1000 mg per dag. Volgens de onderzoekers is het medicijn 'het enige in zijn soort'.

Berberine-ursodeoxygalzuur verlaagde ook de nuchtere bloedsuiker, bloedvetten en markers voor leverschade, maar de effecten waren enkel in de hogedosisgroep significant.

Berberine activeert AMP-kinase waardoor de verbranding van glucose en vrije vetzuren toeneemt. Een ander doelwit is het NLRP3-inflammasoom, een systeem dat gelinkt is met obesitasgerelateerde ontsteking. Ursodeoxygalzuur kan de opneembaarheid van berberine verbeteren en kan op zich insulineresistentie tegengaan.

Op die manier pakt het medicijn gericht metabole afwijkingen aan die typisch met diabetes geassocieerd zijn. Geen enkel ander antidiabeticum deelt de targets met berberine-ursodeoxygalzuur, daarom betreft het een nieuwe farmaceutische klasse.

Aan de studie namen 113 patiënten deel. De therapietrouw was hoog, niemand haakte af vanwege de bijwerkingen. Die waren overwegend mild, meestal beperkt tot maag-darmklachten of misselijkheid. Bij een patiënt trad wel hypoglykemie op.

Verschenen in de nieuwsbrief van 1 mei 2025