Voeding voor Brein en Darmen
Cursus

Buikklachten zijn een veelvoorkomende klacht in de praktijk van de professionele hulpverlener. Veel mensen kampen met verstoringen in de darmen zoals een opgezette buik, diarree en/of constipatie, buikkrampen, etc. In de praktijk blijkt vaak dat deze mensen onbewust en ongewild met 'voeding' hun klachten in stand houden, verergeren of soms zelfs veroorzaken. Maar er komen niet alleen geregeld cliënten met lichamelijke ongemakken. Ook mentale klachten lijken steeds vaker aan de orde te zijn. Denk aan depressies, angsten, ADD, ADHD, overspannenheid en dergelijke. Vaak blijkt ook dat de buikklachten en mentale disbalans samen voorkomen.

In deze praktische cursus ontvang je informatie over de juiste voeding voor zowel het brein als de darmen. Verstoringen zijn binnen de functionele geneeskunde te genezen door simpelweg wijzigingen aan te brengen in het voedingspatroon van de patiënt. In deze cursus wordt de rol van neurotransmitters, macronutriënten en micronutriënten, maar ook de negatieve invloed van E-nummers, bepaalde voedingsstoffen en medicijnen op het brein en de darmen besproken. De samenhang van de spijsvertering en bloedsuikerspiegel met het brein wordt in heldere taal uitgelegd.

Deze praktische cursus leert je om aan de hand van de benodigde voedingsstoffen voor ons brein en darmen een voedingsplan op te stellen voor je cliënt. Er wordt een vertaalslag gemaakt van de theorie naar volwaardige gerechten met de juiste voedingsstoffen. Na de cursus kan je direct in de praktijk aan de slag en je cliënten praktische handvatten bieden voor alle eetmomenten van de dag. Ook voor tussendoortjes, feestelijke etentjes en borrelhapjes is er volop aandacht.

Na deze cursus weet je:

  • welk voedsel voor zowel gezonde darmen als voor een gezond brein van belang zijn;
  • wat we kunnen eten voor een stabiele bloedsuikerspiegel;
  • welke vetten, eiwitten en koolhydraten ons lichaam nodig heeft en hoe kunnen we deze lekker en gemakkelijk inpassen in ons eten;
  • hoe voedingsstoffen als melk, tarwe en soja een rol kunnen spelen bij mentale en spijsverteringsklachten;
  • hoe bepaalde medicijnen ons brein en onze darmen negatief kunnen beïnvloeden en wat we kunnen eten om deze bijwerkingen tegen te gaan;