Orthomoleculair Specialist: Diabetes Type 2
Cursus

Wist je dat diabetes een van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland is? In Nederland alleen al hebben 1,2 miljoen mensen diabetes. Elke week komen daar zo’n 1000 diabetespatiënten bij.

Type 2 diabetes wordt gekarakteriseerd door een verminderde reactie van het lichaam op insuline, een fenomeen bekend als insulineresistentie. Dit houdt in dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Vele mensen zijn zich echter niet bewust van hun diabetes, omdat ze geen typische symptomen vertonen die bij deze ziekte horen. Veelvoorkomende klachten zoals vermoeidheid en lusteloosheid worden vaak over het hoofd gezien als indicatoren van diabetes. Bovendien wordt type 2 diabetes tegenwoordig ook bij steeds jongere mensen vastgesteld.

Men geloofde lang dat diabetes een progressieve ziekte was en dat de achteruitgang van de bètacelfunctie onvermijdelijk was. Geen enkel medicijn leek de ziekte te kunnen stoppen. Echter, recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat herstel van type 2 diabetes mogelijk is: het is niet de ongeneeslijke ziekte die men altijd dacht dat het was!

In de praktijk is gebleken dat patiënten met diabetes en overgewicht hun bloedsuikerspiegel kunnen normaliseren door hun dieet aan te passen, vooral na maagoperaties. Deze operaties hebben niet alleen gunstige neveneffecten, maar bieden ook nieuwe inzichten in de ziekte. Door interventies op het gebied van voeding, leefstijl en coaching, is het mogelijk om type 2 diabetes om te keren, waardoor er minder of zelfs geen medicatie meer nodig is.