Orthica Health Science Congres: chronische pijn en de kracht van het brein.
Congres

Over de invloed van voeding, gedachten en emoties

Organisatie: Stichting Orthomoleculaire Educatie

Onbegrepen lichamelijke klachten
Nederland telt twee miljoen mensen met aanhoudende onbegrepen lichamelijke klachten. Als gevolg van het uitblijven van een volledige medische verklaring, probeert de patiënt te leren leven met de klachten. Mensen blijven dus chronisch ziek. Tijdens dit dertigste Orthica Health Science Congres werpen deskundigen uit de wetenschap én uit de praktijk een integrale blik op het behandelen van mensen met chronische onverklaarbare pijnklachten. Daarbij staat het functioneren van het brein centraal, maar vooral ook de invloed die voeding, leefstijl, gedachten en emoties hierop hebben. En wat blijkt; bij veel onverklaarbare lichamelijke klachten is meer mogelijk dan we denken.

Wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring
Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de behandelkamers ontstaat gedurende deze dag een helder beeld van de onderliggende mechanismen en de behandelopties. Zo zullen de sprekers antwoord geven op relevante vragen als: Hoe werkt pijn op het brein? Kun je jezelf afleiden van pijn? Waarom ontwikkelt de één chronische pijn en de ander niet? Hoe kan de kennis over placebo- en nocebo-effecten helpend zijn? Maar ook, welke rol spelen voeding en de darm-brein-as bij chronische pijn?

Het brein is beïnvloedbaar
Minstens zo belangrijk is de vraag hoe we als gezondheidsprofessionals mensen met chronische pijn kunnen ondersteunen. De mogelijkheden hiertoe blijken talrijk. Zo maken we kennis met een succesvolle behandelmethode waarbij patiënten leren om het onbewuste brein instructies te geven die leiden tot herstel. We zien hoe voeding en suppletie kunnen bijdragen aan het verzachten van chronische pijn. Daarnaast laat een expert op het gebied van muziek de deelnemers in de zaal zelf ervaren wat muziek met het brein kan doen. Bereid je maar vast voor op een spetterende muzikale afsluiting van dit jubileumcongres!