Masterclass: Schildklier

Cursus
woensdag 5 juni 2019, 9u30

Schildklieraandoeningen komen vaak voor in de praktijk en het is belangrijk om deze te ontdekken en diagnosticeren om ze optimaal te behandelen.

Enkele voorbeelden van afwijkingen van de schildklier

 • Krop of struma: de schildklier is vergroot.
 • Auto-immune ziekten van de schildklier: ziekte van Graves (de schildklier werkt te snel), ziekte van Hashimoto (de schildklier werkt te langzaam).
 • Infecties van de schildklier: virale infecties (thyreoïditis van Quervain), bacteriële infecties.
 • Schildklierkanker.

Hyperthyreoïdie

Het gebeurt minder vaak dan hypothyreoïdie. Het probleem zetelt meestal in de schildklier zelf door auto-immuniteit. De TSH is lager dan de normale ondergrens en de schildklierhormonen zijn verhoogd.

Wij zullen de symptomen goed bestuderen en daarna de therapieën de revue laten passeren (regulier en complementair). De cursisten krijgen duidelijke en praktische informatie.

Hypothyreoïdie

Er zijn verschillende vormen van hypothyreoïdie zoals:

 • Primaire hypothyreoïdie: de schildkier is aangetast door auto-immuniteit (Hashimoto) of door radioactief jodium (therapie voor hyperthyreoïdie).
 • Secondaire hypothyreoïdie: de hypofyse produceert onvoldoende TSH om de productie van schildklierhormonen (T4 en T3) te stimuleren.
 • Tertiaire hypothyreoïdie: de hypothalamus maakt niet voldoende TRH.
 • Slechte conversie van T4 naar T3: het vindt plaats in de perifeer en er zijn vaak tekorten aan bepaalde specifieke nutriënten. Wij zullen deze cofactoren grondig bestuderen.

AS bijnieren-schildklier

Er is een balans tussen bijnieren en schildklier. Vaak zien wij dat hypothyreoïdie samen gaat met bijnieruitputting. Overbelasting en stress spelen hier een belangrijke rol en zorgen dat de HPA-as niet meer in balans is. Stressmanagement wordt gebruikt om de HPA-as te herstellen.

AS darmen-schildklier

Een leaky gut en een dysbiose kunnen invloed hebben op de schildklierfuncties. Voedselintoleranties kunnen de ziekte van Hashimoto “triggeren”. Hypothyreoïdie kan obstipatie veroorzaken en deze obstipatie kan de dysbiose stimuleren: het wordt een vicieuze cirkel!

Een apart geval dat vaak voor komt: de subklinische hypothyreoïdie

De schildklierbloedwaardes zijn “normaal” dus binnen de referentiewaardes maar de patiënt(e) heeft veel klachten die lijken op een hypothyreoïdie! Deze klachten zijn o.a. vermoeidheid, kouwelijkheid, geheugenverlies, spierzwakte, hevige menstruaties, verminderde vruchtbaarheid, toename van het gewicht, droge en ruwe huid, vocht in het gezicht en rond de oogleden. Vaak is er een verhoogde cholesterolgehalte in het bloed te vinden.

De subklinische hypothyreoïdie moet behandeld worden tegen de verhoogde risico’s van hartvaatziekten zoals atherosclerose, hartritmestoornissen en boezemfibrilleren. Het wordt helaas te vaak niet gediagnosticeerd en het is essentieel om de symptomen op tijd te erkennen! Tekorten aan jodium kunnen zorgen dat de schildklier te langzaam werkt, maar als teveel jodium wordt ingenomen kan de schildklier te snel werken. De jodurie van 24 uur kan gemeten worden voor de juiste inschatting van de jodiumsuppletie.

Wat kunt u verwachten

Deze masterclass is erop gericht dat u staat bent een diagnose te stellen en gerichte therapie te geven. De materie is mede op basis van wetenschappelijk onderzoek.
Met concrete voorbeelden en veel praktische tips zal deze masterclass worden gegeven. 

 

Voor wie bedoeld

Deze masterclass is bestemd voor de gevorderde therapeut met een duidelijke affiniteit in de orthomoleculaire geneeskunde. Denk hierbij aan natuurgeneeskundigen, orthomoleculair artsen/therapeuten, orthomoleculair diëtisten, voetreflexologen, homeopaten, osteopaten, en mesologen.

Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus.

Vooropleiding

HBO Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd)

Accreditatie

MBOG, KTNO (BATC, CAT, VBAG, LVNG, NVST) en NVKH geaccrediteerd. Voor meer informatie over accreditatie kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Voor meer informatie en ter voorbereiding

 • Het wordt aangeraden om het boek van Dr. Broda Barnes, “De trage schildklierwerking, de niet erkende ziekte” te lezen als voorbereiding (bij Succesboeken Uitgeverij)

Financiëel

Kosten: 
€ 145.00
 • Exclusief 21% BTW, € 175,45 inclusief BTW
 • Inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en een gezond lunchbuffet