Behandelprotocollen: Huid, haar en nagels
Cursus

In deze dagcursus komen orthomoleculaire behandelprotocollen aan de orde die te maken hebben met klachten die betrekking hebben op huid, haar en nagels, met het bindweefsel en collageen als belangrijke factoren. Bindweefsel is rekbaar weefsel dat alle onderdelen van het lichaam verbindt zoals de cellen van de huid, gewrichten, spieren en organen. Het bindweefsel is dan ook het fundament van de huid, het beendergestel, de bloedvaten en de spieren. Bindweefsels spelen een grote rol in vele ziektes en aandoeningen waarvan de oorzaken vaak moeilijk aantoonbaar zijn. Een ontstekingscascade die op gang komt, kan door de juiste voeding, aanvullende suppletie en natuurlijke ontstekingsremmers bijgestuurd worden.

Zo speelt het bijzondere mineraal silicium een rol bij de synthese van collageen en glycosaminoglycanen (bouwstenen van alle typen bindweefsel) en hydroxyapatiet (botmineraal); een tekort kan leiden tot afwijkingen van bindweefsel, gewrichten en botten, een verminderde afweer en atherosclerose. Maar voor huid, haar en de nagels zijn nog veel meer specifieke nutriënten in te zetten. Zo zorgen zwavelhoudende aminozuren grotendeels voor de stevigheid van zowel huid, haar als nagels. En witte vlekjes op de nagels kan duiden op een zink tekort, maar hoe kunt u dit meten en effectief oplossen? Problemen met de huid zoals acné, striae, littekens, rimpels, pigmentstoornissen kunnen met de juiste voeding en orthomoleculaire nutriënten verbeteren. Bepaalde voedingsstoffen helpen ook onderliggende huidlagen te beschermen en de huid weer te laten stralen.

De cursus richt zich op de orthomoleculaire en nutritionele geneeskunde. De scholingsdag is praktisch en geeft u de handvatten om voeding, beweging en voedingssupplementen direct toepasbaar te maken in uw dagelijkse praktijk. U gaat aan de slag met orthomoleculaire behandelplannen voor huid, haar, nagels en het verbeteren en ontgiften van het bindweefsel. In de praktijk van de huidtherapeut of schoonheidsspecialisme wordt de oplossing veelal gezocht aan het behandelen van de buitenkant. Echter door het aanvullend behandelen van binnenuit met bepaalde voeding en nutriënten vallen spectaculaire resultaten te verwachten.