Gezondheidsschade door onbalans calcium-magnesium ratio

Bij voedingsstoffen spreken we vaak over een tekort of overmaat, maar soms telt eerder de ratio tussen twee stoffen. In een Amerikaanse studie wordt een beeld gegeven van de grenzen waarbinnen zich de verhouding calcium-magnesium dient te begeven.

Omdat deze twee mineralen antagonisten zijn, is een gunstige ratio belangrijk ter voorkoming van gezondheidsproblemen. Moderne voedingsgewoonten maken dat lastig omdat de opkomst van bewerkt voedsel de inname van magnesium heeft doen teruglopen en die van calcium heeft verhoogd. Een hoge calciuminname kan zowel de opname van magnesium tegenwerken als de uitscheiding ervan verhogen. Studies leveren aanwijzingen op dat de verhoging van deze ratio ten nadele van magnesium het risico verhoogt op hart- en vaatziekten, darm- en prostaatkanker, de overlevingskansen bij borstkanker verkleint en de totale kankersterfte verhoogt.

De bovengrens van de ratio wordt wel gesteld op 2,6 en de ondergrens op 1,7. Tussen deze waarden zou sprake zijn van een goede balans. Onder (Amerikaanse) volwassenen ligt de calcium-magnesium ratio in hun voeding hoger dan 3, maar deze wordt verder verslechterd door inname van supplementen met een ongunstige ratio. Consumenten wordt in de conclusies dan ook aangeraden om bij suppletie voor een verhoudingsgewijs hogere magnesiuminname te kiezen. Met name voor mensen die hooggedoseerde calciumsupplementen gebruiken ter preventie van osteoporose is dit een belangrijk advies. Bij hen kan verhoging van de magnesiuminname via suppletie anderssoortige gezondheidsproblemen voorkomen.

Nadere studies zullen moeten uitwijzen wat de optimale verhouding is tussen calcium en magnesium voor ziektes waarvan ontstaan en ontwikkeling mede van deze ratio afhankelijk zijn.

Verschenen in de nieuwsbrief van 19 februari 2021