Fastfood wordt er alleen maar slechter op

Fastfood anno 2016 is een stuk ongezonder dan dertig jaar geleden. Porties van maaltijden, bijgerechten en desserts zijn groter en bevatten meer zout en calorieën. Tijdelijke 'nieuwe' menu's die al die jaren aangeboden werden, zijn doorgaans ook ongezonder dan de vaste menu's. Dit ondanks een verdubbeling in variëteit aan maaltijden – inclusief minder ongezonde opties – die de consument in 2016 kan krijgen.

Onderzoekers van de universiteit van Boston hebben maaltijden van de 10 populairste Amerikaanse fastfoodketens geanalyseerd die in 1986, 1991 en 2016 voorgeschoteld werden. Voor de jaren 1986 en 1991 hanteerden ze de Fastfood Guide en voor 2016 gebruikten ze internetbronnen om voedingswaarde te berekenen. Desserts nemen gemiddeld met 62 kcal per tien jaar toe en dat komt vooral omdat porties zijn gegroeid. Maaltijden bevatten wel meer ijzer en calcium, maar de onderzoekers menen dat er betere bronnen van ijzer en calcium bestaan dan fastfoodmaaltijden.

Fastfoodrestaurants zijn overal ter wereld in opmars. In de VS eet een derde van de volwassenen dagelijks fastfood. Een maaltijd met frisdrank erbij is gauw goed voor 50% van de aanbevolen daghoeveelheid calorieën. Verandering van 'voedingsomgeving' kan helpen de obesitascrisis te bezweren, stellen de onderzoekers.

Verschenen in de nieuwsbrief van 15 maart 2019