Effecten eiwitrestrictie worden gedragen door twee aminozuren

Australische, Duitse en Deense wetenschappers houden de aminozuren threonine en tryptofaan verantwoordelijk voor de vermeende gezondheidseffecten van eiwitrestrictie. Ze trekken die conclusie uit een reeks experimenten die ze met muizen hebben uitgevoerd. De resultaten kunnen leiden naar nieuwe strategieën om obesitas te bestrijden.

Calorierestrictie is een manier om het leven te rekken van een aantal organismen, mogelijk ook die van de mens. In dierexperimenten kan dit effect gereproduceerd worden door eiwitrestrictie, en latere studies suggereerden dat restrictie in methionine of vertakte-ketenaminozuren voldoende was om gezondheid en levensduur van bepaalde dieren te bevorderen. Merkwaardig genoeg wijzen de resultaten van deze reeks van experimenten in de richting van twee andere aminozuren, threonine en tryptofaan.

Restrictie in alle essentiële aminozuren bevordert metabole remodelling en gezondheid grotendeels via fibroblastgroeifactor-21, die in de lever geproduceerd wordt. Door muizen een threonine- en tryptofaanarm dieet te laten volgen, konden onderzoekers dezelfde metabole respons uitlokken. De respons verdween dan weer wanneer de onderzoekers de lever van de muizen aanzetten om zelf threonine te produceren. Ook hier nam FGF21 toe.

Interessant is dat betere gezondheid verkregen kan worden zonder calorieën te moeten schrappen. Experimenten met mensen zijn nog niet uitgevoerd. Wel zijn bij mensen verbanden beschreven tussen lage eiwitinname en lagere mortaliteit.

Verschenen in de nieuwsbrief van 15 juli 2020