Citrus- en olijfbladpolyfenolen ondersteunen hart en vaten

Volgens een acht weken durende studie bevorderen polyfenolen uit grapefruit, zure sinaasappel en olijfblad de gezondheid van hart en bloedvaten. Spaanse onderzoekers hebben 96 gezonde mannen en vrouwen, weliswaar met verhoogde bloedvetwaarden, dagelijks twee capsules met 500 mg polyfenolen laten nemen. Bloeddruk, lipideprofiel, endotheelfunctie en ontstekingsniveau evolueerden in gunstige zin.

De daling in bloeddruk was bescheiden, tussen 4 en 7%, wat de onderzoekers niet verwonderden gezien de goede gezondheid van de deelnemers. Wel opvallend was de verbetering in endotheelfunctie, gemeten aan de hand van flow-mediated dilatation (FMD). De FMD steeg van 6,7 naar 9,8%. Catechines uit groene thee (flavan-3-olen) hebben dat effect niet, schrijven de onderzoekers.

Al even spectaculair was de daling in geoxideerd LDL-cholesterol, van 810 naar 467 pg/ml. Vooral de polyfenolen uit olijfblad zijn daarvoor verantwoordelijk, die in deze studie hoger gedoseerd was dan in eerdere studies. Aansluitend daarop daalde het proteïne-carbonylniveau. Carbonyls zijn intermediaire stoffen van het glucosemetabolisme en kunnen proteïnen beschadigen ('carbonylstress').

Ook markers voor oxidatieve stress en ontsteking gingen naar omlaag. IL6-niveaus zijn een bevestigde risicofactor voor hartinfarct bij mannen en houden verband met instabiele plaques in de aderen. Het IL6-niveau daalde van 1,5 naar 0,9, een reductie die nog nooit eerder werd opgetekend. De onderzoekers houden het flavonoïde apigenine verantwoordelijk voor die daling.

Deelnemers namen capsules met extracten die voor een dagelijkse inname van 250-300 mg flavanonen (als naringine, neohesperidine, glycoside), 175-200 mg flavonen (als apigenine, luteoline) en 85-90 mg seco-iriodides (oleuropeïne) zorgden.

Verschenen in de nieuwsbrief van 15 juli 2020