Azijn voor betere hart en vaten

Consumptie van azijn gaat gepaard met een daling in body mass index, totaal cholesterol, LDL-cholesterol, nuchtere bloedglucose en HbA1c. Dat is de conclusie van een meta-analyse uitgevoerd door Iraanse onderzoekers. Op vetmassa, triglyceriden, HDL-cholesterol en insulinegevoeligheid had azijn geen invloed.

Van belang zijn de dalingen in nuchtere bloedglucose (-9 mg/dl), HbA1c (-0,7%) en LDL-cholesterol (21 mg/dl) die de onderzoekers als klinisch significant beschouwen. De daling in triglyceriden mag dan niet significant zijn, ze is vrij groot: -21 mg/dl. De vermindering in lichaamsgewicht is voor de praktijk weinig substantieel, vooral omdat er geen invloed was op vetmassa.

Azijnzuur remt alfa-amylase, het enzym dat koolhydraten zoals zetmeel verteert. Dat enzym werkt in basische omstandigheden, de zuurheid van azijnzuur zou de werking ervan vertragen. Ook polyfenolen die in sommige azijnen aanwezig zijn, kunnen alfa-amylase remmen. Volgens een andere meta-analyse vertraagt 15 mg azijn per dag de lediging van de maag met 20%.

Meestal werd appelazijn gebruikt, waarvan 15 tot 30 ml (3 tot 6 eetlepels) in 200 tot 500 ml water wordt verdund. Verdunning wordt aanbevolen om te vermijden dat tandglazuur te vaak aan zuur blootgesteld wordt.

De meta-analyse bestond uit 11 studies waar gezonde volwassenen, volwassenen met overgewicht of diabetici aan deelnamen.

Verschenen in de nieuwsbrief van 9 september 2022