Onbegrepen klachten: de totale mens

Stel, iemand komt met een klacht bij een arts of therapeut. Deze kijkt dan vanuit zijn kader en specialisme naar de klacht en de persoon. Vaak wordt er dan snel geschakeld in adviezen geven en het starten van een therapie. Maar nogal eens slaat de therapie niet aan. En het gebeurt ook regelmatig dat de klant naar huis wordt gestuurd met de mededeling “we kunnen niets vinden”. 

Mijn advies is om bij ‘onbegrepen’ klachten eerst terug te gaan naar de basis, met een schone lei te beginnen. Laat alle voorgaande conclusies en adviezen los en durf out-of-the-box te denken. Neem alle aspecten daarbij weer in ogenschouw. En dan ook echt alle factoren die ergens ooit uit balans zijn geweest. Breng de totale mens in beeld. Hoe je dat doet, komt aan bod in deze workshop. Meestal kom je dan tot de conclusie dat er weinig onbegrepen klachten zijn. Maar dat je zelf niet  voldoende expertise in huis hebt om je klant te helpen. Samenwerken met andere specialisten is dan de aangewezen weg. 

Onbegrepen klachten, kijken naar de totale mens, vraagt om multidisciplinaire aanpak. Mooi als dat in hetzelfde centrum kan, zoals een multidisciplinair gezondheidscentrum. 

Over de spreker

Trudy is conventioneel opgeleid tot arts aan de Universiteit van Utrecht. Daarna heeft ze de opleidingen natuurgeneeskunde, homeopathie en orthomoleculaire therapie volgens klinische psycho-neuro-immunologie gevolgd. Deze kennis en kunde heeft ze gebundeld tot haar specialisme ‘natuurlijk leefstijlarts’. Aanpak van leefstijl op een natuurlijke manier is basis van het overgrote deel van alle klachten en aandoeningen.