Betere slaap met atletisch microbioom

Volgens een Italiaanse studie verbetert een probioticum afkomstig van atleten de slaap, het energiepeil en de darmbeweging van gezonde volwassenen. De studie was open-label en telde meer dan 250 deelnemers. Vervolgens herhaalden de onderzoekers de test bij profvoetballers in een gecontroleerde opzet.

De studie draaide rond een probioticumpreparaat met drie lactobacillen die geïsoleerd werden uit de microbiota van eliteatleten: een L. acidophilus-, L. rhamnosus en L. plantarum-stam. Bijna alle deelnemers meldden een verbetering in stress, energiepeil, betere recuperatie na workout, betere gezondheid, betere darmbeweging, minder vaak moeheid of betere slaap.

Door de afwezigheid van een controlegroep is het moeilijk om de resultaten te interpreteren. Dat 45% van de deelnemers een betere slaap meldt, klinkt indrukwekkend, maar de significantie ervan is onduidelijk. Bovendien is de studie grotendeels uitgevoerd door het bedrijf dat het supplement heeft ontwikkeld: acht van de elf auteurs hadden een belangenconflict. Het resultaat inspireerde de onderzoeksgroep wel om een kleine, placebogecontroleerde studie op te zetten.

Voor het tweede deel van de studie werden 15 profvoetballers uitgenodigd, waarvan er elf gedurende twaalf weken placebo of probiotica hadden genomen (cross-overdesign). Bij hen werden dezelfde verbeteringen vastgesteld, met resultaten die statistisch robuuster zijn. De hogere significantie voor verbetering van slaapkwaliteit viel hier op en bevestigt volgens de onderzoekers de resultaten van de eerste studie.

Daarnaast daalden de biomarkers voor oxidatieve stress en ontsteking (TNFα en IL6). Effect was er ook op testosteron en cortisol, waarvan de verhouding toenam. De testosteron-cortisolverhouding weerspiegelt het evenwicht tussen (spier)opbouwende en (spier)afbrekende processen en vertelt iets over in hoeverre een atleet goed hersteld is na een inspanning.

Ook het vitamine D-niveau nam toe en een aantal microbiële veranderingen viel de onderzoekersop. Volgens hen past het microbioom zich aan bij mannen en vrouwen die intensief sporten. Dat gezondheidseffecten vervolgens via darmbacteriën naar soortgenoten met een andere, minder gezonde leefstijl overgedragen kunnen worden, was al uit dierexperimenten gebleken. Gaandeweg worden zulke effecten dus ook bij mensen waargenomen.

Verschenen in de nieuwsbrief van