Leefstijlinterventie verbetert cognitie

Japanse 65-plussers met diabetes of hoge bloeddruk zien hun cognitieve vaardigheden toenemen na een leefstijlinterventie waarin lichaamsbeweging, cognitieve training, voedingsadviezen en vasculair-risicobeheer inbegrepen was. Dat bleek uit de 18 maanden durende J-MINT PRIME Tamba-studie met 203 deelnemers waarvan er 178 de studie uitdeden. Vernieuwend waren de taken om specifiek de hersenen te trainen.

De studie is een voortzetting van de Finse FINGER-studie, maar met 'breingymnastiek' als een nieuw onderdeel eraan toegevoegd. Deelnemers moesten dertien visuele oefeningen op een tablet uitvoeren, minstens 30 minuten per dag en minstens vier dagen per week, zo luidde de instructie. Daarbovenop was 'Cognicise' een onderdeel van het bewegingsprogramma, waarin 20 minuten geestes- en lichaamsoefeningen met elkaar gecombineerd waren.

Per week was er een sessie van 50 minuten aerobe oefeningen en een groepssessie van 20 minuten. Dit laatste diende om sociale contacten aan te moedigen, waarbij de deelnemers ook contacten konden onderhouden via sociale media. Af en toe kregen de deelnemers onderricht in gezonde voeding. De controlegroep beperkte zich tot het lezen van een gezondheidsbrochure elke twee maanden, gericht op preventie van dementie.

De Global Composite Score verbeterde met 0,16 punt na 18 maanden. Dat lijkt weinig, maar de onderzoekers benadrukken dat dit veel meer is dan de 0,03 punt volgens een meta-analyse van drie andere studies rond leefstijlinterventie. Een hoge aanhankelijkheid van de deelnemersgroep en de hersentraining geven onderzoekers als verklaring voor hun gunstigere uitkomst.

Via de tablets konden de onderzoekers de aanhankelijkheid van de hersenoefeningen gemakkelijk monitoren. Die bleek betrekkelijk laag te zijn: slechts 17% gebruikte de tablet meer dan 60 minuten per week.

Verschenen in de nieuwsbrief van