16e Nationale Voedingscongres
Congres

09.15

Opening Nationale Voedingscongres 2024

Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe plannen, NESPEN in actie

Prof. dr Arthur van Zanten, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede & Wageningen University & Research, Wageningen

Obesitas

09.30

Medicamenteuze therapie bij obesitas: game changer?

Dieet en een gezonde levensstijl zijn de pijlers van obesitas behandeling. Maar wat is de waarde van de nieuwe medicamenten? Voor wie geschikt? En hoe werken ze?

Prof. dr Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog, Erasmus MC, Rotterdam

09.55

Metabole consequenties van bariatrische chirurgie: must know!

Bariatrische chirurgie is succesvol in gewichtsreductie. Maar wat zijn de metabole consequenties? Wat moet je beslist weten over de risico’s op voedingsdeficiënties?
Prof. dr Mireille Serlie, hoogleraar Inwendige geneeskunde, Amsterdam UMC, Amsterdam

Ondervoeding

10.20

Nieuwe inzichten in de strijd tegen ondervoeding

Vroege herkenning, preventie en behandeling van chronische en acute ondervoeding met name bij ouderen zijn essentieel. Hoe pakken we deze problemen het beste aan?
T.b.a.

10.45

Van GLIM-implementatie tot verbetering van voeding in de zorg

Het Global Leadership Initiative on Malnutrition wordt toenemend geïmplementeerd. Hoe komen we van identificatie van risicogroepen tot verbeterde voedingszorg in ziekenhuizen?
Dr. Maarten Soeters, internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC, Amsterdam

11.10

Koffiepauze

ESPEN-NESPEN Thesis en abstractsessie

11.40

Thesis en abstractpresentaties

Beste 3 abstracts en masterthesis presenteren in 5 minuten hun werk met 5 minuten vragen

Plenair

12.10

Efforts to optimize nutrition therapy in hospitals

Main findings and recommendations from the EFFORT trial
Prof. Dr. med Philip Schuetz, MPH, Head of Department at Kantonsspital Aarau AG, Switserland

12.40

Lunchpauze

Voeding bij Kinderen

13.30

Transitie (voedings)zorg bij IBD

Van kind naar adolescentie en volwassen. Wat is de optimale transitie zorg voor de IBD patient? Wie neemt welke rol?
T.b.a.

13.50

Voeding en leefstijl bij metabole ziekten

Kan de voedingstoestand geoptimaliseerd worden met een leefstijlprogramma?
T.b.a.

14.10

Voedselweigering bij jonge patiënten

Wat is de optimale benadering bij Arfid? Nieuwe inzichten in dit lastige probleem.

Olga Benjamin, Diëtist, Noordwest Ziekenhuisgroep, Alkmaar

14.30

Extreme diëten: consequenties voor kinderen

Steeds meer ouders laten hun kinderen extreme diëten volgen. Wat zijn de gevolgen?

T.b.a.

14.50

Koffiepauze

15.20

Continue vs. intermitterende voeding bij zieke kinderen

Is intermittent fasting veilig voor kinder IC-patiënten? Wat zijn de voor- en nadelen? Resultaten van de ContinuPIC studie.
Karlien Veldscholte, PhD Sophia Kinderziekenhuis, Erasmus MC, Rotterdam

15.40

Het nieuwe kinderbuikcentrum opent deuren?

Een nieuw centrum. Een multidisciplinaire benadering bij complexe buikklachten. De eerste resultaten.
Dr. Merit Tabbers, kinder-MDL-arts, Kinderbuikcentrum Emma Kinderziekenhuis, AmsterdamUMC, Amsterdam

16.00

Voedselallergie bij kinderen: het blijft lastig

Hoe onderzoeken we dit het beste? Een praktische benadering.
Nicolette Arends, Kinderarts-allergoloog, Erasmus MC Rotterdam

16.20

Einde programma

Voeding bij volwassenen

13.30

Voedingsassessment en interventies bij nierziekten

Hoe bepaal je de voedingstoestand bij patiënten met chronische nierziekten? Wat zijn effectieve voedingsinterventies? Hoe doe je dat?
Wesley Visser, diëtist, ErasmusMC, Rotterdam

13.50

Optimale eiwit & energietoediening in de eerste IC-week

Waarom moet eiwit en energieinname langzaam worden opgebouwd bij IC-patiënten? Hoe voorkom je over- en ondervoeding? Praktische tips, die verder gaan dan de richtlijnen.
Prof. dr Arthur van Zanten, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede & Wageningen University & Research, Wageningen

14.10

Wat willen IC-patiënten eten na IC-ontslag?

De transitie van sondevoeding naar orale voeding verloopt vaak te snel. Gevolg: ernstige energie- en eiwittekorten. Hoe doen we dat beter? En wat willen post-IC patiënten dan eten?
Max Melchers & Michelle Paulus, promovendi, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede, Wageningen University & Research, Wageningen

14.30

Voedingintoleranties en voedingsallergie: de praktijk

Veel patiënten hebben buikklachten en IBS. Wanneer is het een voedingsintolerantie en wanneer een allergie? Hoe onderzoeken we dit het beste?
T.b.a.

14.50

Koffiepauze

15.20

Tijdelijke thuis TPV: Daar komt wat bij kijken

Elk ziekenhuis stuurt patiënten soms met TPV naar huis. Hoe zit het met de regie, vergoedingen, organisatie, monitoring? Een praktische benadering
Dr. Ingrid Gisbertz, MDL-arts, Ziekenhuis Bernhoven, Uden

15.40

Nieuwe ontwikkelingen in plantaardige sonde- en drinkvoeding

We zitten midden in de eiwittransitie naar plantaardig eiwit. Wat zijn de uitdagingen en ontwikkelingen op het gebied van medische voedingen?

Prof. dr Luc van Loon, Hoogleraar bewegingswetenschappen, MaastrichtUMC+, Maastricht

16.00

Voeding en dementie

Patiënten met dementie ontwikkelen vaak voedingsproblemen. De beste interprofessionele benadering. De ethiek van wenselijk tot haalbaar. How to Treat?
T.b.a.

16.20

Einde programma