Nieuwe inzichten werking omega-3-was-esters op darmreceptoren, een belangrijke factor bij obesitas, insulineresistentie en ontstekingsprocessen

Calanusolie is een nieuwe en ecologisch verantwoorde, duurzame bron van omega-3-vetzuren. De omega-3-vetzuren bestaan hoofdzakelijk uit alfalinoleenzuur EPA, DHA en stearidonzuur (SDA). Calanusolie is de natuurlijke, niet-geraffineerde olie afkomstig van het 3-5 mm kleine kreeftachtige schaaldiertje Calanus finmarchicus. Het maakt deel uit van het zoöplankton en komt in grote hoeveelheden voor in de Noordelijke IJszee (Arctische Oceaan). 

Calanusolie heeft een bijzondere samenstelling van vetten en is rijk aan omega-3-vetzuren (ruim 20 %). Het unieke van Calanusolie is dat de vetzuren voor meer dan 86 % voorkomen in de vorm van was-esters: esters van vetzuren en vetalcoholen. Dit geeft de olie eigenschappen die niet of minder aanwezig zijn bij ‘gewone’ visolie of krillolie. 

Het verschil in werking tussen omega-3-vetzuren uit Calanusolie en visolie komt vermoedelijk tot stand door de tragere vertering van was-esters dan van ethyl-esters of triglyceriden uit visolie. Bij de vertering van was-esters komen de vrije vetzuren waarschijnlijk lager in de darmen vrij. 

Deze darmgebieden zijn het rijkst aan receptoren die reageren op vrije vetzuren, de zogenaamde vetzuursensoren FFA4 (Free Fatty Acid receptor 4), ook wel GPR120 genoemd. 

Bij de opname van vrije vetzuren door de darmwand heen raken de vetzuursensoren geactiveerd. Via deze vetzuursensoren stimuleren omega-3-vetzuren de afgifte van hormonen die onder andere betrokken zijn bij de spijsvertering en bij de glucose-homeostase.

Bij mensen met obesitas is aangetoond dat ze een verminderde activiteit hebben van FFA4. Stimulering van FFA4/GPR120 staat momenteel sterk in de belangstelling van wetenschappers, vanwege de therapeutische potentie bij mensen met overgewicht en diabetes.

Over de spreker

Maxime Vanacker studeerde Toegepaste Economie aan de Vrije Universiteit van Brussel. Tijdens zijn studies ontwikkelde hij een grote passie voor voeding en lifestyle in relatie tot sport en gezondheid en verdiepte hij zich in de werking van het menselijk lichaam. Aan het eFIOW (Faché-instituut Gent) volgde hij de opleiding ‘Orthomoleculaire Wetenschappen’ en ondertussen is hij vaste deelnemer op allerhande erkende seminars en bijscholingenin Europa. Hij treedt ook zelf regelmatig op als spreker over specifieke topics. In de workshop combineert hij het beste van deze twee werelden als lifestyle- en voedingscoach (in een kinderartspraktijk en als onafhankelijke) en als inspirerende spreker bij Springfield Nutraceuticals. Tijdens zijn presentatie duikt hij letterlijk en figuurlijk met ons mee naar grotere diepten van noordelijke wereldzeeën op zoek naar nieuwe wetenschappelijke inzichten.