De mens is zowel mentaal als fysiek een uniek individu. Hoe iemand denkt, zich voelt, pijn beleeft en zich sociaal gedraagt, is onder andere afhankelijk van neurotransmitters. Het goed functioneren van neurotransmitters is onder andere afhankelijk van het darmmicrobioom, de levensstijl en de milieufactoren.
Het menselijk lichaam kent diverse complexe functies. Om deze functies uit te kunnen oefenen, is het van belang dat het gehele lichaam met elkaar in verbinding staat en dat de diverse lichaamsdelen met elkaar kunnen communiceren.
Wel of “hel”-neurotransmissie
Het menselijk lichaam maakt hiervoor gebruik van zogenaamde neurotransmitters, welke gebruikt worden voor de signaaloverdracht tussen zenuwcellen. Neurotransmitters zijn heterogene biochemische stoffen, die via de synaps informatie overbrengen van ene zenuwcel naar de andere.
Rond 50 % van alle patiënten toont ziektes met psychische oorsprong. We zien een jaarlijkse stijging van het aantal psychische aandoeningen bij:
- hart- en vaatziektes, hartinfarct, long-, borst- en prostaatkanker;
- depressie.
De WHO voorspelt dat binnen 5-10 jaar depressies de op één na meest voorkomende ziekte zijn met als oorzaak levensverwante oorzaken. Indien u een professional in de gezondheidszorg bent en vaak patiënten ziet met stressgerelateerde en emotionele klachten, slaapstoornissen, chronische vermoeidheid en concentratiestoornissen, dan is deze workshop zeer geschikt voor u.
Over de spreker
drs. Ralf Abels is doctorandus in sportwetenschappen en biologie, en CEO van RP Sanitas Humanus, Kamperland.