De cardiovasculaire leeftijd bij diabetes en reumatoïde artritis verlagen


Naast de gebruikelijke te beïnvloeden risico’s bij hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld een verhoogd cholesterol en een hoge bloeddruk, zijn er nieuwe inzichten. Mensen met reumatoïde artritis en diabetes mellitus moeten 15 jaar bij hun biologische leeftijd optellen voor hun cardiovasculaire leeftijd. Waarom en wat is er aan te doen?

Voor de bepaling van het cardiovasculaire risico speelt naast een verhoogd LDL-cholesterol nog een factor mee. De factor die het CVR verhoogt is de ontsteking, gemeten in CRP. Bij verlaging van CRP verlaagt het CVR. Deze factor wordt in de 10-jaarstabel van het cardiovasculair risico gewaardeerd met een plus van 15 jaar en feitelijk dus een verhoging met een factor 4 of meer. In de tabel wordt alleen reumatoïde artritis genoemd, maar er zijn veel meer bronnen van chronische laaggradige ontsteking die zorgen voor een verhoogd hs-CRP, als maat voor ontsteking. Naast reumatoïde artritis blijkt een veelheid aan condities een verhoogd hs-CRP te geven: parodontitis, COPD, lupus, en IBD. Ook overgewicht en een ‘ongezond’ eetpatroon blijken invloed te hebben op het hs-CRP niveau. Naast gezond eten en leven zijn er diverse methoden om de laaggradige ontstekingen te beheersen. Een van deze methoden is het aanvullen met voedingssupplementen. Niet alle aanvullingen blijken even effectief. En van belang is te weten of naast de hs-CRP ook de mate van sterfte verlaagd wordt.

Over de spreker

Jan Blaauw is orthomoleculair- en natuurgeneeskundig therapeut met een eigen praktijk in Zoetermeer (ruim 35 jaar ervaring). Ook is hij oprichter en hoofddocent van het opleidingsinstituut Ortho Linea, opgericht in 2006. Hij heeft zijn eigen opleiding onder andere genoten bij de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde in Bloemendaal en bij de Stichting Orthomoleculaire Educatie. Daar is hij later ca. 11 jaar als docent actief geweest. Op dit moment is Ortho Linea bezig met het voorbereiden van een SNRO accreditatie voor de 4-jarige beroepsopleiding tot orthomoleculair therapeut. Jan is een graag geziene docent, spreker en auteur.