Darmklachten ontrafeld: op zoek naar de oorzaak

Onbegrepen buikklachten

Ruim 25% van de bevolking heeft last van de darm. Klachten variëren van winderigheid, een opgezette buik, diarree en andere ernstige klachten. Er zijn ook veel kinderen met buikpijn.
De darm is een zeer belangrijk orgaan. Niet alleen staat de darm centraal in de voedselvertering. Er is meer dan een kilogram gunstige bacteriën aanwezig. Deze zijn essentieel voor het immuunsysteem en onze emoties, daar zijn een groot deel van onze hersenhormonen produceren.

Onderzoek

Er kan bijvoorbeeld pijn in de maag zijn of rond de navel (de dunne darm) of krampen in de dikke darm. Er is een groot aantal analyses beschikbaar om de oorzaak van darmklachten op te sporen. Het laboratorium waarmee Saskia van As werkt, verzorgt ruim 40 verschillende ontlastingstesten. Vaak blijkt dat, wanneer de diagnose PDS is gesteld, er toch een achterliggende oorzaak is.
De meest voorkomende oorzaak van darmklachten is de besmetting met darmparasieten, zoals Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis. Vaak is er een afwijkende darmflora of een toename van gisten zoals Candida albicans. Een groot aantal testen op markers helpt om ontstekingsziekten op te sporen.

Voeding

Steeds meer mensen vermijden brood, omdat zij zich hierdoor beter voelen.
De reden kan zijn een allergie voor granen, grassen of tarwe of een glutenintolerantie.
Bij darmklachten moet je je afvragen: veroorzaakt de voeding die wij gebruiken klachten of is er een achterliggende oorzaak? Denk aan:

  1. een allergische reactie
  2. een histamine intolerantie
  3. coeliakie 
  4. een ontsteking

De oorzaak van klachten kan vaak worden achterhaald door ontlastingsonderzoek.

Over de spreker

Saskia van As is adviseur van het laboratorium MGlab&Advies, dat ruim 40 verschillende ontlastingstesten analyses aanbiedt. Zij verzorgt geaccrediteerde opleidingen voor zorgverleners, die zich kunnen aanmelden om aanvrager te worden via www.mglab.nl.